Hoppa till huvudinnehåll

Bygga och bo

Att bo i en tågstation

Uppdaterad 17.04.2013 10:54.
Stationsbyggnaden
Stationsbyggnaden

År 1888 åkte det första ångloket på järnvägsbanan mellan Helsingfors och Borgå. Invid Borgå å byggdes ett helt järnvägssamhälle upp bestående av stinsar och lokförare, städerskor, kassörer och stationspersonal.

Minikontor i köket
Minikontor i köket

Idag finns bara byggnaderna kvar. Det var med nöd och näppe de undkom rivning. Och då de blev till salu var arkitekt Tove Hagman en av dem som slog till. Äntligen fick hon möjlighet att omvandla sina teoretiska tankar i nånting som skulle bli hennes eget hem.

Verandan utifrån
Verandan utifrån

Tove och hennes familj tycker det är bra att gå långsamt tillväga. Då föds lösningar som kan vara både praktiska och billiga. En sån lösning hittar man till exempel i köket. Arbetsbordet i köket fungerar som ett minikontor. Det är oftast där hon sitter och ringer samtal och planerar sina dagar. På vintern äts även frukosten där. Men under sommarhalvåret finns matsalen på en inglasad veranda. Verandan är den största förändringen som har gjorts i lägenheten.

Bar stockvägg i sovrummet
Bar stockvägg i sovrummet

Det som är speciellt med Toves renovering är färgvalet och materialen. Färgerna är ganska starka. Tove har tagit i användning den färgskala som användes i slutet på 1800-talet, alltså ganska starka färger. De färger Tove använder i dag är dock något murrigare. I slutet av 1800-talet täckte man över stockväggar med t ex med pärlspont eller tapeter för att visa att man hade råd. Men Tove har låtit sin experimentlusta komma fram och har blottat stockväggen i sovrummet. Ett annat inredningsexperiment är att måla plankgolvet i köket rutigt.

1800-talets starka färgval har fått stanna kvar
1800-talets starka färgval har fått stanna kvar

Förr i tiden var stationsområdet väl omskött. Det fanns trädgårdsmästare som såg till att det såg snyggt ut. I dag är här inget passivt boende. ”Men” säger Tove ”man får en starkare känsla för sin miljö då man också aktivt deltar i skötseln”. Då renoveringen av själva byggnaderna blir klar kommer invånarna gemensamt att ta hand om den yttre miljön.

Vy över Borgå
Vy över Borgå

(Expert: Elisabeth Morney)

Mer om ämnet på Yle Arenan