Hoppa till huvudinnehåll

Bygga och bo

Ett fantasifullt boende

Uppdaterad 17.04.2013 10:57.
Fantasifulla dekorationer
Fantasifulla dekorationer

Mitt på ön Strömma i Kimito kan man gå in genom en grind och passera en passkontroll till en värld som inte är geografiskt begränsad men som tillhör ett folk som Tiiti Mendelin är en del av.

Tiiti Mendelin
Tiiti Mendelin

Tiiti är konstnär och har en ateljé på Strömma och det är på hennes bakgård man hittar en del av Vendilandet som tillhör det moderna Vendifolket. Venderna var ursprungligen ett folk som levde samtidigt med vikingarna. Inspirerade av Professor Matti Klinges bok ”Muinaisuutemme merivallat” (1984) / ”Östersjövärlden” (1995) beslöt Tiiti samt 200 av hennes konstnärsvänner att bilda ett modernt Vendifolk.

Elisabeth utforskar
Elisabeth utforskar

Det moderna Vendilandet finns i vart och ett av invånarnas hjärta och dessutom har Tiiti en del av sitt Vendiland bakom det röda huset med de vita knutarna. Där råder det enkla livets filosofi. Då man vaknar upp i det enkla vindskyddet under fällarna efter att ha sovit en sval natt i en varm sovsäck känner man att tiden står stilla och lugnet kommer smygande.

Amanda
Amanda

Mina barnbarn tycker väl att jag är konstig”, säger Tiiti och barnbarnet Amanda fnissar till. ”Men de kommer gärna hit”. På frågan varför hon har skapat en fantasivärld ler hon vänligt och säger, ”men det blir ju mycket roligare så här”.

Tiiti är nyss hemkommen från Uralbergen där hon tillsammans med forskare från Kulturernas museum, som är en del av Nationalmuseet, har besökt marifolket. Tiiti känner sig besläktad med marifolket. Motiv och färger därifrån återkommer i hennes akvareller. Hennes tavlor kommer att finnas utställda hösten i St. Petersburg 2004 och i Los Angeles 2006.

Tiiti Mendelin i sin ateljé
Tiiti Mendelin i sin ateljé

(Expert: Elisabeth Morney)

Mer om ämnet på Yle Arenan