Hoppa till huvudinnehåll

Bygga och bo

Kulturhistoriskt på Sveaborg

Från 2004
Uppdaterad 17.04.2013 11:02.
Takhöjd är ingen bristvara
Takhöjd är ingen bristvara

Det är som att ha sommarstuga mitt i stan, säger Tiina Virolainen om att bo mitt i kulturhistorien på Sveaborg.

Tiina Virolainen
Tiina Virolainen

Trots allt är det de positiva sidorna som uppväger. Inte bara för Tiina och hennes familj, maken Hannu och sönerna Ringo och Django. För varje bostad som blir ledig att hyras strömmar det in 100 ansökningar.

850 personer bor på de sex öarna i dag. Men ända sedan Sveaborgs första fästningar anlades 1749 har det varit ett fungerande samhälle med skola, bageri, bryggeri och någon som styr och ställer på ön. På den tiden hörde Finland till Sverige och tanken var att man skulle bygga upp fästningarna på fyra år. I själva verket tog det 40 år. Över 6500 människor har bott på öarna som mest och under ryska tiden på 1800-talet fortsatte byggandet.

Matbordet mitt i salen
Matbordet mitt i salen

I slutet av 1900-talet förlorade Sveaborg sin militära betydelse och idag är det bara sjökrigsskolan som finns kvar. Sedan 1970 har bostäderna rustats upp. Dock så att de är skyddade av museiverket. Byggnaderna ska ha sin ursprungliga karaktär.

Den lägenhet som Tiina o Hannu bor i var ett bageri på 1700-talet. Då man kliver in genom ytterdörren kommer man in i en 70 m² stor sal. Fortfarande finns fyra bakugnar kvar. En trappa leder upp till skorprosteriet där pojkarna Ringo och Django har sitt rum.

Pojkarnas rum
Pojkarnas rum

Väggarna är tjocka för att hålla kanonkulor och fönstret i trappan har fungerat som skottglugg. Till taket är det 5,5 meter så man kunde bra bygga en våning till. Men sådana ingrepp får man inte göra i de kulturhistoriskt värdefulla byggnaderna. På sin höjd kan man bygga ett loft som står för sig själv.

Pojkarna trivs bra på Sveaborg. Vill man ha storstadens tjänster finns de inom räckhåll av en 15 minuters färjtur. Men på somrarna är det badstranden och klipporna som hägrar utanför huset.

Vy över Sveaborg
Vy över Sveaborg

(Expert: Elisabeth Morney)

Mer om ämnet på Yle Arenan