Hoppa till huvudinnehåll

Bygga och bo

Jugendhus i Billnäs

Uppdaterad 17.04.2013 11:07.
Elisabeth och Anette i salongen
Elisabeth och Anette i salongen

Tomten är bra – men huset är rivningsfärdigt. I det skicket köpte Jari och Anette det gamla jugendhuset från 1913 i Billnäs.

Brädfodringen hängde på väggen, köksgolvet hade fallit in och en del fönster hade fallit ut. Men Anette och Jari blev förälskade direkt. Precis vad de drömde om! Ett hus i orginalskick som inte var förstört av felaktiga renoveringar.

Anette dekorerar väggarna
Anette dekorerar väggarna

Det finns olika sätt att angripa renovering av gamla hus. Anettes och Jaris filosofi är att bevara huset i ursprungligt skick, men att låta husets tidsepoker synas så länge man inte förstör det med felaktiga material, som t.ex. plast som gör att huset inte andas. Anette låter kreativiteten flöda då hon dekorerar väggarna. Stilen i varje rum får sin prägel från något föremål som dominerar. I matsalen var det en rysk spegel från 1800-talet som bestämde utformningen. Salongen är mer jugendinspirerad och därför utgår Anette från naturmotiv och låter livets moder om våren sträcka ut sin hand och strö ut blad och stjärnor året om.

Livets moder är ett väggmotiv
Livets moder är ett väggmotiv

Uthuset på gården är ett ombyggt torp från 1850 som Anette och Jari har flyttat till platsen. Byggnaden fungerar nu som verkstad, kammare och garage. Jari är den i duon som tycker om att iståndsätta och göra grundjobbet. I uthuset gäller det att bevara de handblåsta fönsterglasen. Gamla fönsterbågar är ofta gjorda av kådrikt virke. Kåda är ett naturligt impregneringsmedel som gör att fönstren galant kan hålla i 100 år till.

Under de 10 år som det tog att renovera huset hann Anette och Jari bli renoveringsexperter, och renovering har kommit att bli ett levebröd för Anette i dag. Men då paret vill vara riktigt lediga slänger de benen över motorcykelsadeln och låter vinden piska ansiktet några timmar i sommarkvällen. Och då vill hunden Wilma gärna också vara med.

Handblåsta fönsterglas i flera färger
Handblåsta fönsterglas i flera färger
Jari renoverar fönster
Jari renoverar fönster

(Expert: Elisabeth Morney)

Mer om ämnet på Yle Arenan