Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Vegetationstak

Från 2004
Uppdaterad 10.12.2012 14:46.

Tomas stora projekt för våren har varit att bygga en trädgårdsgunga till Strömsö. Projektet blev stort inte minst till yttre mått och nu ger Chrisse sitt bidrag till det hela. Pricken på i:et skall nämligen för gungans del bli ett grönskande vegetationstak.

Matias, Chrisse och taket
Matias, Chrisse och taket
Vegetationsmattan går att skära i lämpliga bitar
Vegetationsmattan går att skära i lämpliga bitar

Ett levande tak, det är bokstavligen vad ett vegetationstak är. Men förutom idyll och frid för ögat ger ett vegetationstak även många praktiska fördelar. För det första är vegetationstaket ett lättskött närapå underhållsfritt tak. Dessutom erbjuder det en fantastisk isolering med alla fördelar som detta innebär. Boendeutrymmen hålls svala på sommaren och varma på vintern. I miljöer där dräneringen av regnvatten av orsak eller annan är besvärlig är vegetationstaket till fördel eftersom det absorberar 50% av allt vatten som regnar ner på det.

Matias tar en paus i arbetet
Matias tar en paus i arbetet

Vegetationstaket gynnar biodiversiteten, till godo för växter, humlor, fåglar, mm. Ifall större ytor täcks av vegetationen kan t.o.m. mikroklimat uppstå. Ifall man är i behov av att förnya taket på vilken som helst byggnad allt från bostadshuset till utedasset kan vegetationstaket erbjuda ett intressant och, ordagrant, livfullt alternativ. Det gäller bara att minnas att taket blir rätt tungt (ca. 100 kg / m²) så de bärande konstruktionerna måste anpassas därefter.

Takfilt och dräneringshål
Takfilt och dräneringshål

Så här gör du:

1. Täck taket med takfilt.

2. Gör dräneringshål (eller motsvarande dräneringslösning) i takkanterna så att överlopps vatten kan rinna ut.

Lägg ut stenull
Lägg ut stenull

3. Lägg ut stenull. Stenullen fungerar som grund för växtlighetens rötter och behållare för överlopps vatten och drygar därmed ut torra perioder. Förr i tiden användes torv eller torvblandad mylla till samma ändamål.

4. Lägg ett lager mylla på. De färdiga vegetationsmattorna innefattar endast ett ytterst tunt lager mylla.

På med mylla
På med mylla

5. Rulla ut vegetationsmattan. Den Chrisse använder till gungans tak innehåller örter, gräs och olika sedumarter.

6. Täpp till ”fogarna” med mylla.

7. Vattna rikligt! Vegetationstaket skall verkligen genomdränkas och med samma så ser man även om dräneringssystemet funkar som det skall.

(Expert: Chrisse Bonn)

Mer om ämnet på Yle Arenan