Hoppa till huvudinnehåll

Bygga och bo

Ekobyn i Singsby, Vasa

Uppdaterad 17.04.2013 11:21.
Ekobyn
Ekobyn

I folkmun kallas den ”ekobyn” - en grupp gårdar som finns i Singsby utanför Vasa. Det ekologiska i sammanhanget är att byns invånare alla har ett gemensamt ideal om att vara så naturvänliga som möjligt. Här kan man odla sina egna grönsaker, några familjer har får och höns. Idén är att kunna ha ett individuellt boende kombinerat med viss gemensam egendom och talkoanda. Allt genomsyras av ett naturvänligt tänkande.

En stor värmebindande ugn har sin givna plats i vardagsrummet
En stor värmebindande ugn har sin givna plats i vardagsrummet

Det hela fick sin början av ett gäng stadsbor som var enade i en ekologisk matcirkel. Barnen blev fler till antalet, stadsbostäderna blev för trånga och då bestämde sig barnfamiljerna att tillsammans flytta ut till landet.

De skickade ut en förfrågan till olika ställen och hos Korsholms kommun fick de napp. De bildade ett andelslag 1995 och fick hjälp av arkitekten Andreas Waltermann att göra upp byggnadsplanen. Gråvatten och avfall får var och en själv stå för så därför är ett av byggnadskraven att ha en komposterande toalett.

Utbyggnaden fortgår
Utbyggnaden fortgår

Förövrigt står det var och en fritt att bygga i vilket miljövänligt material som helst. Av de fem hus som byggdes från början har två stockstomme med halm o lera som fyllningsmaterial. Familjerna Hippi och Okkonen tycker att materialet isolerar bra, det lätt att forma, lätt att reparera och dessutom är inomhusluften hälsosam att andas. De övriga familjerna har byggt olika varianter av stock och trä.

Fem hus står redan klara, ett är under uppbyggnad och det finns plats för fler. Arkitekt Waltermann tycker att projektet är lyckat eftersom familjerna fortfarande håller ihop och att flera hus kommer till. En ny by som har växt fram ur samma principer som förr i tiden då byar föddes ur en gemenskap.

Vedeldad ugn
Vedeldad ugn

(Expert: Elisabeth Morney)

Mer om ämnet på Yle Arenan