Hoppa till huvudinnehåll

Bygga och bo

Det smarta hemmet

Uppdaterad 17.04.2013 11:25.
Patrik och Lindas smarta hus
Patrik och Lindas smarta hus

Vill man ha full kontroll över sitt hus kan man göra som Patrik och Linda Pada i Helsingby. Ett fiffigt datasystem styr varje knapp i huset.Systemet är relativt nytt men hett på bostadsmarknaden. Patrik och Linda fick se det på bostadsmässan i Kotka 2002 och blev förtjusta över de oanade möjligheterna som ett intelligent elsystem kan medföra.

Patrik och Linda Pada
Patrik och Linda Pada

Det som skiljer det här systemet från ett traditionellt elsystem är att alla strömbrytare i huset är kopplade till en dator. Det här gör att varje knapp i huset kan ha många funktioner som kan förändras om man inte är nöjd med dem.En av de funktioner som Patrik och Linda gillar mest är "gå-bort-knappen". Med ett tryck i hallen släcker de husets alla lampor, strykjärnet och kaffekokaren. Praktiskt och tryggt.
En "gonatt-knapp" i sovrummet fungerar ungefär på samma sätt: lamporna av och alarmet slås på.

Patrik har kopplat ihop systemet med Internet
Patrik har kopplat ihop systemet med Internet

Systemet är lätt att använda, men installationen är ingenting för data-amatörer. Patrik, som är inkommen i datavärlden, har kopplat ihop systemet med Internet för att t.ex. kunna tända hallbelysningen för hunden i vintermörkret redan i bilen på hemväg från jobbet. Eller vad sägs om möjligheten att slå på bastun innan man kommer hem?Och har man installerat en funktion som man inte är nöjd med är den lätt att ändra för den datakunnige. Med några klick i ett dataprogram har man en ny funktion på sin strömbrytare.

Patrik och Linda sover lugnt och tryggt
Patrik och Linda sover lugnt och tryggt
Lamporna slås av och alarmet på med Gonatt-knappen
Lamporna slås av och alarmet på med Gonatt-knappen

(Expert: Elisabeth Morney)

Mer om ämnet på Yle Arenan