Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Virka med pärlor

Från 2004
Uppdaterad 22.09.2014 13:21.
Bildtext Virkat halssmycke

Boktips:
Irene From-Petersen: Sådan laver du haeklede smykker (Froms förlag)

Det här behöver du:

    2,50 mm virknål
    0,3 mm ståltråd
    pärlor i olika storlekar
    Lås för smycken
    Liten tång

Ståltråd finns i olika grovlekar och färger, så det är bara att välja den som passar dig. Att virka med en tråd som är grövre än 0,3 mm går också, men är lite besvärligare.

Så här gör du:

Så här virkar du luftmaskor...

.. och virkar in en pärla.

Bildtext Fäst armbandet med ändan av ståltråden

Modell 1:1. Virka vanliga luftmaskor. Börja en bit in på tråden (ca 10 cm) så att du sedan kan fästa armbandet med ändan. Med jämna mellanrum virkar du in en pärla.

Bildtext Snurra armbandet sju varv runt handleden

2. När du har virkat så långt att bandet går sju varv runt handleden avslutar du. Klipp av tråden en bit från virkningen (ca 10 cm) så att du kan fästa ihop armbandet. Snurra armbandet runt handleden och testa att det går att träda av och på handen.3. Håll ihop armbandet med tumme och pekfinger och stick in ståltrådsändarna genom armbandet så att det hålls ihop.

Bildtext Trä pärlor på ståltråden

Modell 2:1. Virka vanliga luftmaskor. Börja en bit in på tråden så att du kan fästa ett lås i ändan.2. Virka tråden så lång att den går runt din handled. Klipp av tråden en bit från virkningen.

Bildtext Trä pärlor på ståltråden

3. Trä små pärlor på en ny tråd.4. Virka ett varv till ovanpå den första längan som du nyss virkade och virka in en pärla vid varje maska. Börja och avsluta på samma sätt, så att du lämnar en bit tråd för att fästa låset.
5. Fäst låset, klipp av tråden och vik in vassa ståltrådsändar.

(Expert: Ann-Louise Strengell)

Mer om ämnet på Yle Arenan