Hoppa till huvudinnehåll

Bygga och bo

Hem på hög höjd

Uppdaterad 17.04.2013 13:09.
Utsikt från vattentornet
Utsikt från vattentornet

200 trappor hem har familjen Kuosmanen i Nilsiä att gå i. Ner är det väl ingen match. Det är nog snarare att gå upp som håller konditionen i trim. Och är det så att man vill ha en stillasittande motion så kan man alltid kliva upp på konditionscykeln invid panoramafönstret.

Det runda vattentornet ställer höga krav på inredning
Det runda vattentornet ställer höga krav på inredning

Familjen Kuosmanens hem består nämligen av 350 kvadratmeter på 34 meters höjd - i ett före detta vattentorn. Här bor pappa Matti, mamma Marja-Liisa och fyra barn: Isa, Dani, Helea och Teo.

Det var 1994 som Matti lyfte blicken och fick syn på vattentornet. För 100 000 gamla mark var det hans. Möblerna har lyfts upp med vinsch. Det enda som de inte klarade av att få upp var flygeln – till tangosångerskan Marja-Liisas stora sorg. Hon får klara sig med elpiano i stället.

Elisabeth i vardagsrummet
Elisabeth i vardagsrummet

Ett vattentorn är inte bara runt, i nedersta våningen sluttar golvet också. Det har Matti löst genom att låta sängarna stå på stolpar. Förutom sovrum finns också bastu, konditionsrum och brasrum i första våningen. Andra våningen rymmer kök, matsal, vardagsrum och gästrum, och överst finns ett stort arbetsrum där Matti har utrymme för sina högt flygande idéer.

Tanken på att skaffa hiss dyker upp då och då, men om man tycker att det är jobbigt att gå i 200 trappor kan man ju alltid ta klätterväggen på utsidan. Det är det trots allt inte så många som har gjort, men den kille från Nilsiä som klarade det blev bjuden på kaffe då han kom upp.

Konditionsrum i vattentornet
Konditionsrum i vattentornet
Två av barnen i sitt runda rum
Två av barnen i sitt runda rum

Mer om ämnet på Yle Arenan