Hoppa till huvudinnehåll

Bygga och bo

Bo på vatten

Uppdaterad 17.04.2013 11:28.
Sakari Lindströms hem, trålaren m/s Alfa
Sakari Lindströms hem, trålaren m/s Alfa

Att bo på båt är inte särskilt exotiskt på sommaren. Däremot får man leta efter dem som bor i en båt på vintern. Sakari Lindström är en av dem. Hans båt, trålaren m/s Alfa, rymde som bäst 70 ton strömming i lastrummet. I dag finns det fyra hytter, pentry, salong och bastu där strömmingarna samsades förr.

Sakari har det hemtrevligt i kajutan
Sakari har det hemtrevligt i kajutan

Sakari är utbildad jurist, men har alltid trivts med att syssla med någonting mer handgripligt. Så efter flera år utomlands i bland annat Tyskland och Sverige flyttade han hem till Gustavs för att bli fiskare. I samma veva gick fiskenäringen neråt, så det var bara att hitta på något annat med den 21 meter långa trålaren. Nu fungerar båten som året runt-boende för Sakari och under isfria tider kan också en och annan turist få en tur i arkipelagen.

Kajutans väggar är täckta med träpanel
Kajutans väggar är täckta med träpanel

Att bo på vatten känns inte konstigt för Sakari. Utanför Stockholm bodde han i ett hus som flöt på vattnet, uppburet av två pontoner. Någon kan ju tycka att det är trångbott att bo på en båt, men Sakari tycker att det är praktiskt att ha allting nära till hands. Och förvaringsutrymme finns där man minst anar – i bänkar och under bord och sängar. Mera skrymmande saker förvaras i ett förråd på land.

Sakari trivs i sin båt
Sakari trivs i sin båt

Skötseln av boendet skiljer sig inte nämnvärt från ett egnahemshusboende. Sakari får skotta gången fram till postlådan och skräptunnan på vintern, och på sommaren odlar han blommor på akterdäck. Båten klarar bra av att ligga i vatten under vintern. Det bildas en liten springa mellan isen och skrovet, så det föreligger ingen fara för att isen skulle nöta på den tre tum tjocka eken.

Solnedgång från första parkett
Solnedgång från första parkett

Boendet ligger under vattenytan. Det spar på värmekostnaderna eftersom vattentemperaturen under isen ligger alltid på plus. Tyst är det dessutom under däck.
En av de ovanligare underhållssysslorna är att skrapa rutorna på styrhytten som ligger ovanför däck. Det här måste göras för att det inte ska bildas kondensvatten som rinner ner i väggen.
Det bästa med att bo på båt, tycker Sakari, är att vara nära naturen och havet. Och visst är det lyxigt med en maffig solnedgång från första parkett.

Styrhytten
Styrhytten
Det vackra rodret på trålaren
Det vackra rodret på trålaren

(Expert: Elisabeth Morney)

Mer om ämnet på Yle Arenan