Hoppa till huvudinnehåll

Det är väl ingen konst

Stilleben - föremål blir former

Från 2004
Uppdaterad 10.12.2012 14:48.
Stilleben - motivet Hannah och Susanna ska måla
Stilleben - motivet Hannah och Susanna ska måla

En tecknad bild kan göras på hurdant underlag som helst och med många olika verktyg. En teckning kan vara allt från att rita i sand till omedvetet klotter. Teckningar av det här slaget är spontana uttryck och bevaras tyvärr inte som konstverk någon längre tid. Men redan med några föremål, en kolbit, ett pappersark och lite koncentration kan man komma en bra bit på vägen när det gäller att uttrycka och utveckla sitt tecknande.

Förberedelser1. Börja med ett motiv från din vardagsmiljö: en komposition av föremål, ett stilleben, mot en enhetlig bakgrund. Motivet kanske inte känns inspirerande till en början, utan alldagligt, t o m tråkigt, men samtidigt har man koll på alla olika moment man behöver ta i beaktande då man tecknar.

2. Placera föremål som du tycker hör ihop på något sätt till en komposition. Till exempel:

    föremål med olika former
    föremål av olika storlek
    föremål med olika struktur (olika material och ytor)

3. Teckna till att börja med i blyerts, ritkol eller olika kritor.
Använd olika papper som underlag (finns i olika storlekar, färger och tjocklekar, t. ex. i block).

Susanna tittar i tittrutan
Susanna tittar i tittrutan

Hjälpmedel: Tittruta
En tittruta fungerar som en kamerasökare; den hjälper till att avgränsa och fokusera motivet i förhållande till omgivningen. En tittruta kan enkelt göras av ett tecknepapper i storleken A5 så att man skär ett hål, t. ex. 3x3 cm, mitt i pappret.

Arbetet

Susanna och Hannah betraktar stillebenet
Susanna och Hannah betraktar stillebenet

1. Börja med att disponera bildytan på pappret. Gör några markeringar, punkter och streck, för att fastställa bildelementens inbördes placering, d v s komposition, med hjälp av tittrutan. De föremål du ser i rutan tecknas till former på pappret.

2. Skissa upp motivet lite överallt på pappret samtidigt. Hoppa hela tiden mellan bildens olika delar så att du får en uppfattning av hur bilden växer fram. Försök att genom rutan se en horisontlinje som binder motivet vid marken så att det inte flyger omkring på pappret. Sök framför, bakom, uppe nere. Hur förhåller sig de olika delarna till varandra?

Syfta med pennan mot motivet
Syfta med pennan mot motivet

3. Syfta med pennan. Håll pennan med rak arm framför kroppen och i rät vinkel mot motivet. Syfta mot motivet för att avgöra ett föremåls vinkel. Håll kvar vinkeln och jämför med din bild.

4. Ljus och skuggor lyfter fram former. För att förstärka ljus och skuggor i din komposition kan du belysa motivet med t. ex. en bordslampa. Pröva på att rikta ljuset från olika håll. Det kan vara svårt att avgöra hur starkt ljus eller hur mörk skugga som vilar över ett motiv. Ett knep att ta till är att kisa mot motivet. Ju mer man kisar desto tydligare framträder gråskalan. Öva dig i att låta ljus och skugga kommunicera med varandra; de blir annars lätt stumma ytor i kontrast mot varandra.

Tips:
- Öva olika penngrepp och var uppmärksam på hurudana linjer du tecknar. Redan linjen i sig uttrycker en känsla.
- Torra teckningsverktyg saknar ofta bindemedel, d v s det material som fäster färgen vid pappret. Bindemedlet, fixativet, sprayas på teckningen efter att den är klar. Fixativ finns att köpa i specialaffärer. I nödfall kan man använda hårspray.
- Pröva på att teckna samma motiv med våta verktyg, d v s med pensel och flytande färg, t. ex. akvarell.
- Spara alla skisser, även de du tycker är misslyckade. De kan användas i collage, som inspiration eller underlag för en ny bild. En serie skisser kan även få ett värdefullt lyft om man ramar in dem och presenterar dem som en tavelserie.

Susanna gjorde tre snabba teckningar av samma motiv:

Susannas skiss på 30 sekunder
Susannas skiss på 30 sekunder
Susannas skiss på en minut
Susannas skiss på en minut
Susannas skiss på fem minuter
Susannas skiss på fem minuterwidth=

Skiss på 30 sekunder (fånga helheten)
... 1 minut (bli medveten om formerna, framför och bakom)
... och 5 minuter.

(Expert: Hannah Kaihovirta-Rosvik)

Mer om ämnet på Yle Arenan