Hoppa till huvudinnehåll

Mat och dryck

Udda vinländer: Libanon

Från 2004
Uppdaterad 10.12.2012 14:48.
Libanon
Libanon

Från Libanon kommer ett av vinvärldens högt respekterade under: ett vin som heter Château Musar och som smakar helt unikt. Redan på 1950-talet gjordes detta speciella vin, vilket man fortsatte med också när vingårdarna låg tvärs över krigsfronterna i Libanon. Château Musar har inspirerat också andra libanesiska vinproducenter att arbeta med att höja sina viners kvalitet.

De libanesiska vinerna är ytterst intressanta till smaken och landet har en fin matkultur. I dag finns det tre internationellt respekterade vinproducenter i Libanon: Château Musar, Château Ksara och Château Keffraya.

VINTERM
Animalisk
De röda vinerna från Libanon har en unik smak. Också redan när de är unga, men speciellt i äldre årgångar, kan man hitta mycket djurförknippade aromer i vinerna, som t.ex. häst, hund, ko, lamm, lada och läder, tillsammans med fruktiga aromer som man ofta förknippar med vilt, som tranbär och enbär. Vinerna från Libanon är oftast medelfylliga, men ändå nästan alltid ganska kraftiga.

Château Musar-vinet görs i Bekaa-dalen.

Drickvärda viner under 10 euro från Libanon:

Prieure Ksara
Prieure Ksara

Prieure Ksara
Ett intressant vin som har en mångsidig smak. Fruktigt med toner av plommonsylt och björnbär kombinerat med lätt kryddighet och lite tjära. Ett vin värt att smaka på.
Passar bra till:
» Kryddiga köttbullar
» Äppelstekt lammfilé

(Expert: Noora Bouix)