Hoppa till huvudinnehåll

Trädgård

Alternativ julblomma: glamorösa gala

Från 2003
Uppdaterad 10.12.2012 14:48.
Bildtext Glamorösa gala

Chrisse satsar på nejlikor i det här glamorösa, ljuvligt doftande arrangemanget för jul eller nyår. Efter att i många år ha varit en otrendig blomma börjar nejlikan börjar så småningom uppleva en renässans. Och som julblomma passar nejlikan faktiskt alldeles utmärkt: i gamla renässansmålningar där Maria är avbildad med en nejlika symboliserar nejlikan Jesusbarnet.
(Testa också en mera traditionell variant av juldekoration med mossa, änglar och tomtar, som går att göra på tio minuter!)

Bildtext Vattna oasisbollen ordentligt

Det här behöver du:

  • hög glasvas
  • stora och små glaskulor (går att beställa på postorder)
  • grön oasisboll (du kan också att skära till formen själv av oasisblock)
  • kvistnejlikor i tre nyanser (det går åt ungefär 20-25 kvistar)
Bildtext Fyll vasen med glaskulor

Så här gör du:
1. Häll vatten i vasen så den blir fylld till cirka en tredjedel.
2. Blanda små och stora glaskulor. Fyll vasen med kulorna.

Bildtext Fyll vasen med vatten

3. Häll på mera vatten i vasen, men lägg den gröna oasisbollen (som fått stå och dra i sig vatten innan) överst innan du häller på det sista vattnet. Då håller oasisen ner glaskulorna.
4. Snitta kvistnejlikorna tlll lämplig längd och tryck in dem i oasisbollen. Låt färgerna gå huller om buller eller arrangera nejlikorna i ett mönster om du vill. Stick också in outslagna knoppar för att få ett grönt inslag.

Bildtext Snitta kvistnejlikorna och tryck in dem i oasisbollen

Tips:
Du kan även göra en dörrmatta av björkris eller vide enligt samma princip som björkriskonen. För att mattan skall bli fyrkantig bör kvistarnas tjockare ända växlas turvis i vardera kanten. Randiga mattor kan göras genom inflätning av t.ex. korallkornellkvistar.

(Expert: Chrisse Bonn)

Mer om ämnet på Yle Arenan