Hoppa till huvudinnehåll

Kulturhistoria

Sommar bland antikviteter

Publicerad 30.11.2003 00:00. Uppdaterad 10.12.2012 14:49.
Ulla och Timo Lehtinens sommarstuga i Jakobstads skärgård
Ulla och Timo Lehtinens sommarstuga i Jakobstads skärgård

Antikproffsen Ulla och Timo Lehtinen har sin sommarstuga i Jakobstads skärgård. Och den stugan är inredd med antika saker. Allmogestil tycker Ulla passar bäst i en sommarstuga av stock. Rädd behöver man inte heller vara för att använda antikmöbler. Tvärtom - Ulla tycker att gamla saker mår bäst om de används.

Gäststuga i 1800-tals anda
Gäststuga i 1800-tals anda

Matbordet är från 1700-talet och har redan sett ett och annat barn, så det gör ingenting om det får en rispa till. Det ger bara patina, menar Ulla.Ulla och Timo får med andra ord gamla saker att bli som nya. Men de får också nya saker att se ut som gamla. Då gäststugan skulle byggas ville de att den skulle gå i samma 1800-tals anda som den allmogestil de har inrett med. Sagt och gjort. Bräderna patinerades med järnvitriol. Innerväggarna målades med stänk och schabloner. Bara ytterdörren och golvplankorna har ett äldre datum.

Timo fiskar helst
Timo fiskar helst

På platsen där Ulla och Timo byggde gäststugan har det antagligen stått en annan stuga tidigare. Det fanns nämligen hällristningar i berget som visade att där har funnits ett skeppsvarv på 1700-talet. Också naturen är formad som en naturlig hamn.

På sommarstugan brukar Timo passa på att restaurera gamla möbler på terassen, men helst ger han sig ut med båten för att fånga en gädda. Gäddbullar på terrassen i solnedgången avnjuter Ulla och Timo ofta i sällskap med barn och barnbarn, släkt och vänner.

Antika bruksmöbler
Antika bruksmöbler

Ulla väljer tre funktionella möbler som passar bra på stugan:

    Hörnskåpet – mycket utrymme inuti, men tar upp lite utrymme i rummet
    En kista med platt lock som man kan sitta på
    En utdragbar säng

Plankgädda på Larsmovis
I trakterna runt Larsmo finns det gäddrika vatten. Det sägs att Larsmoborna inte gillar gädda särskilt mycket – kanske just p g a tillgången. Detta recept på Plankgädda på Larsmovis har förts vidare via muntlig tradition:

Man tar en planka och smörjer in den med äkta smör.
Sedan spikar man fast gäddfilén i plankan.
Halstra mot öppen eld i ca 20 minuter.
Ta bort spikarna då allt är klart, kasta bort gäddan och avnjut plankan med ett glas mjölk.

(För en gäddrätt med fisk i, pröva Ullas och Timos gäddbullar...)

Vacker solnedgång
Vacker solnedgång

(Expert: Elisabeth Morney)