Hoppa till huvudinnehåll

Kulturhistoria

Lugn och ro i klostret

Publicerad 23.11.2003 00:00. Uppdaterad 10.12.2012 14:49.
Fritidshuset Klostret är byggt helt i cement
Fritidshuset Klostret är byggt helt i cement
Titti och Elisabeth i ett av rummen i klostret
Titti och Elisabeth i ett av rummen i klostret

Ursprungfönstren i byggnaden är smala och ljuset dämpat.

I folkmun på Åland kallas den för cementbunkern – Titti Sundbloms och Patrik Westergårds sommarhus på Lilla Lökskär utanför Mariehamn. Det var Tittis pappa som lät beställa huset av arkitekten Stig Svanström.Tittis pappa, Dan Sundblom, var en vän av underhållsfria hus. Därför skaffade han också en fiskekoja som är helt gjord i plast, nämligen ett Futurotefat, en finländsk designprodukt från 1960-talet som familjen fortfarande har i skärgården utanför Jomala. (Furutohuset presenterades i ett tidigare avsnitt av Sommaren är en plats på jorden.)

Titti med barnen Saga och Dana
Titti med barnen Saga och Dana

Men för att kunna vistas oftare i ett fritidsboende uppfördes huset på Lilla Lökskär, som finns fem minuters båtväg från Mariehamn. Arkitektens tanke med ett hus helt i cement är att man ska vistas ute i naturen hela dagen och då man kommer in på kvällen ska man avskärmas från yttre betingelser och stilla sig. Därför hade huset ursprungligen inte så många fönster.

Titti tycker att husets smeknamn "bunkern" inte passar på fredens öar, så hon har döpt om det till Klostret istället, för att namnet ska passa ihop med husets filosofi.

Då Patrik och Titti fick barnen Saga och Dana behövdes fler sovrum. Familjen ville också gärna släppa in mer ljus i någon hörna utan att förta husets grundtanke. Därför kontaktade de en arkitekt med antrosopofisk inriktning som ritade en tillbyggnad i trä, som är ljus med stora fönster.

Tillbyggnaden i trä
Tillbyggnaden i trä

(Expert: Elisabeth Morney)