Hoppa till huvudinnehåll

Kulturhistoria

Futurohuset - underhållsfritt och trendigt

Uppdaterad 10.12.2012 14:49.
Futurohuset i den åländska arkipelagen
Futurohuset i den åländska arkipelagen

Mitt i den åländska arkipelagen finns en fiskekoja som inte är lik någon annan. Det var Titti Sundbloms pappa som köpte plasthuset i början på 70-talet.

Titti och Elisabeth i futurohuset
Titti och Elisabeth i futurohuset

Som akademiker ville han ha ett underhållsfritt fritidshus, så att han inte skulle behöva hålla på med att bygga om, måla och skrapa då han var ledig.Nu är tefatet Tittis och Patrik Westergårds fritidsstuga, dit de brukar åka med barnen Saga och Dana på picknick. Ibland är mormor Birgitta Eriksson med maken Thusse också med. Några längre besök brukar det inte bli numera eftersom de gärna skulle ha tillgång till elektricitet – något som Futurotefatet är planerat för. Men Tittis pappa Dan gick bort innan elledningarna hann dras.

Patrik på hustrappan
Patrik på hustrappan

Futurohuset är en finländsk designprodukt av Matti Suuronen från slutet av 1960-talet. Tefatet fick stor uppmärksamhet och vann snabbt popularitet även utomlands. Men populariteten dalade på 70-talet med oljekrisen då priset på olja sköt i höjden och således även priset på plast. Endast ett tjugotal hus såldes i Finland, varav tre stycken finns kvar. Nu håller husen på att bli kulturhistoriska monument över finländsk design. Under senare år har familjen fått många påhälsningar av inredningstidningar. Och även en företagare som har rätt till formarna har varit på besök eftersom man funderar på nyproduktion.
Familjen Sundblom-Westergård är mycket nöjda med sitt underhållsfria hus, som också är barnvänligt. Allt lösöre sitter fast så det finns inte så mycket att skada sig på.

Futurolänkar
» www.futurohouse.com - en engelspråkig sajt, helt tillägnad Futurohuset. Består i huvudsak av en massa länkar till bilder på Futurohus runt om i världen.
» www.arcspace.com/books/tomorrows_house/ - presentation av en bok om Futuro-huset, med många bilder
» www.skyltmalarn.se/ - Det svenska företaget Skyltmålar'n verkar i ett Futurotefat, och har många Futurobilder på sin sajt
» www.pixeldrive.com/kunstmuseum/tour/ - Konstmuseet i Düsseldorf erbjuder en virtuell rundtur i ett Futurohus på sin sajt

Huset ser ut som ett UFO
Huset ser ut som ett UFO

(Expert: Elisabeth Morney)

Mer om ämnet på Yle Arenan