Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Monotypi

Från 2003
Uppdaterad 22.09.2014 13:21.
Bildtext Sätt färg på en glasskiva

Det här behöver du:

  Färg för linosnitt
  Vals
  Glasskiva
  Papper
  Penna
  Färg för linosnitt och vals att rulla ut färgen med finns i hobbyaffärer.

  Bildtext Rulla ut färgen med valsen

  1. Sätt färg på en glasskiva och rulla ut färgen med valsen. Hur mycket färg du behöver måste du pröva dig fram till. Försök i alla fall att få färgen så jämnt som möjligt över glasskivan.
  2. Ta ett tomt papper och lägg det på glasskivan. Undvik att trycka med handen på pappret eftersom all beröring kommer att synas.

  Bildtext Lägg ett tomt papper på glasskivan

  3. Rita med en blyertspenna på pappret. Trycker du hårt får du kraftiga linjer, trycker du sakta får du smalare och mera otydliga linjer. Ska du skriva någonting bör du göra det spegelvänt så att texten blir rätt på avtrycket.

  Bildtext Rita med en blyertspenna på pappret

  4. Vill du göra ett avtryck av en bild av din favoritkonstnär kan du kopiera bilden och lägga kopian med den vita sidan mot glasskivan. Bilden kommer då uppåt och du kan enkelt rita av den. Använd en färgpenna så att du ser var du har ritat.
  5. När du har ritat klart är det bara att försiktigt lyfta upp pappret och sätta det på tork.

  Tips:Ramar du in dina konstverk är det skäl att använda passepartout, så att bilden inte ligger direkt mot glaset. Annars kan det fastna färg på glaset.

  6. Du kan också gör ett "eftertryck". När du har gjort en bild har färg lossnat från glasskivan på de ställen där du har ritat. Nu kan du sätta ett tomt papper på glasskivan och försiktigt stryka över pappret med handen. Bilden du får är precis tvärtom jämfört med den du nyss gjorde. Penndragen får ingen färg, men resten av bilden blir färglagd.

  (Expert: Ann-Louise Strengell)

  Mer om ämnet på Yle Arenan