Hoppa till huvudinnehåll

Kulturhistoria

Pidrospel i goda vänners lag

Publicerad 09.11.2003 00:00. Uppdaterad 10.12.2012 14:49.
Sommarstugan i Oxkangar
Sommarstugan i Oxkangar
Ulla-Maj Wideroos
Ulla-Maj Wideroos

Då Ulla-Maj Wideroos blev andra finansminister fick hon ännu mindre ledig tid än då hon var riksdagsledamot. Då andra har semester på sommaren kan hon ta ut ett par dagar här och där och åka upp till hemmet i Österbotten. Då är hon ofta vidtalad att tala vid olika fester eller delta i andra sammanhang. Så vad gör hon då hon riktigt vill koppla av och ha det trevligt?Jo, då åker Ulla-Maj ut till sommarstugan i Oxkangar tillsammans med maken Ben, grillar, äter gott och spelar pidro i goda vänners lag.

Pidro i goda vänners lag
Pidro i goda vänners lag

Goda vänner är Rita och Henrik Fridlund sedan många år tillbaka. Pidrospelet är fyrklöverns passion. Oftast är det damerna som spelar mot herrarna. Allt för att undvika äktenskapliga kriser då kortspelets känslovågor svallar.Då Elisabeth besöker sällskapet som femte hjulet under vagnen under en av sommarens varma kvällar tas det alternativa pidrospelet, fem-mans-pidro, till heders. Pidro är en bra avkoppling då både inrikes- och utrikesproblem ska glömmas för en stund och man bara behöver koncentrera sig på att kamma hem fjorton poäng.

Femmanspidro
(OBS: bekanta dig med reglerna för vanlig Pidro först!)

Börja med att dela ut 7 kort till varje spelare (3+2+2). Dela sedan ut köpet, 3 kort framför varje spelare (som man inte får titta på), och 2 kort i mitten, som man inte heller får titta på. Alla bjuder och den som bjuder högst bestämmer sorten. Därefter får alla titta på sitt köp och den som har bestämt sort får ta de två kort som ligger i mitten. Sedan slänger alla bort överlopps kort så att man börjar spela med sex kort på hand.
Den som har bestämt sort väljer vem han/hon vill spela med genom att säga ett kort som han/hon vill ha i sitt lag, t.ex.: Jag vill spela med den som har hjärter kung. (Eftersom man redan i budgivningen kan räkna med kortet man kommer att begära innebär det att man i praktiken bjuder mycket högre i fem-mans-pidro än man brukar i fyra-mans-pidro. Reglerna om att bjuda 14, 28 eller 56 gäller även här.)
Budgivaren och hans/hennes partner spelar mot de tre övriga, som tillsammans utgör ett lag. Klarar budgivare + partner av att ta hem budet får de alla poäng som de lyckats samla ihop. Når det inte upp till budet antecknas budet som minuspoäng. I fem-mans-pidro räknas alla poäng individuellt. Alltså: får laget 10 poäng får alla i laget tio poäng var. "Hålar" man 10 poäng mister alla i laget 10 poäng var. Det här gäller såväl budgivarlaget som motståndarlaget.
Lagkonstellationerna är nya för varje omgång, beroende på vem som bjuder högst och vilket kort han/hon vill spela med.
Pidrolänkar

» pidronet.yawc.net
- Pidronet. Här kan du läsa in dig på reglerna för Pidro, lära dig terminologi, tips och tricks.

» www.helsinki.fi/jarj/vasa
- På Vasa Nations hemsidor finns reglerna för Pidro under rubriken Övrigt » Länkar.

Äng och väderkvarn
Äng och väderkvarn

(Expert: Elisabeth Morney)