Hoppa till huvudinnehåll

Kulturhistoria

Husbåt på Åland

Publicerad 14.09.2003 00:00. Uppdaterad 10.12.2012 14:49.
Husbåten på en tur
Husbåten på en tur
Birgitta och Ole på husbåten
Birgitta och Ole på husbåten

Blir man trött på utsikten från sitt fönster kan man göra som Ole och Birgitta Lundberg i Tosarby på Åland – skaffa sig en mobil sommarstuga. Oles och Birgittas tomt är 4 x 8 meter och rör sig med en hastighet av fyra till fem knop. På flotten står en husvagn som har tjänat sina bästa år, så drömmen är en större flotte med en nyare husvagn.

Men fortfarande bjuder husbåten på oförglömliga sommarstunder – eller vad sägs om nyrökt fisk i sundet utanför anrika Kastelholms slott.

Husbåten utanför Kastelholms slott
Husbåten utanför Kastelholms slott

Iden till flotten är en gammal barndomsdröm. Men Ole har också blivit inspirerad av sina 40 år som kapten på de stora haven. Birgitta jobbar med en tältuthyrningsfirma till vardags.

Båda njuter av att kasta loss på fredag eftermiddag och vara ute ett par nätter. Så här på hösten är det bärplockning som hägrar och då är jollen bra att ha. Med den kommer man iland även på de stenigaste stränder.

Flotten flyter på två pontoner fyllda med cellplast och är enligt Ole osänkbar. Den står i vatten vinter som sommar sedan 12 år tillbaka.
(Expert: Elisabeth Morney)