Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Tränsa flaskor

Uppdaterad 10.10.2018 16:03.

Henrik Huldén, f d Strömsömedarbetare och nuvarande kulturchef på Hanaholmens kulturcentrum, gästade Strömsö och passade på att visa hur man tränsar flaskor, d v s klär en flaska eller något annat med lina. Att klä en flaska med tågvirke är ett roligt sätt att kombinera nytta med nöje: flaskan blir både snygg och mer oöm.

Det här behöver du:

- För en enlitersflaska behövs 12-15 meter 6 mm lina, lite mer om linan är tunnare, lite mindre om man använder 8 mm.

Linan får gärna vara lite grov i ytan. Hampa eller bomull är skönt att hålla i. Men kom ihåg att ljus bomull lätt blir smutsig och att tvätta den tränsade flaskan är nästan omöjligt. Syntetiska linor är lättare att hantera, men den blanka ytan är inte lika skön.

Så här gör du:

Man börjar med en rännsnara, där öglan gärna får vara splitsad så att den smalnar av jämnt (att splitsa betyder att foga ihop två rep- eller linändar genom att fläta.) En knut blir ful och ohanterlig; kan man inte splitsa ska man sy eller "bänsla", d.v.s surra ihop öglan med tråd.

Rännsnaran läggs löst om flaskhalsen. Sedan gör man 10-20 törnar (maskor) i den första snaran. Därefter börjar man lägga törnarna i de "bukter" som bildas mellan törnarna i föregående varv. Man kan använda en märlspik, en penna eller något annat kilformat som man kör in underifrån för att öppna bukterna så man får in ändan på linan. Så fortsätter man ner över flaskans axlar. När man har gjort ett par varv ner över flaskans raka kropp känner man att det hela börjar sitta på plats. Fram tills dess har arbetet bara glidit hit och dit längs flaskhalsen.

En långhalsad flaska kräver att man gör färre törnar på rännsnaran, och sedan "ökar" man vid axlarna genom att lägga två törnar i varje eller varannan bukt.

Om linan tar slut och man måste skarva är det bäst att sy ihop den nya linan ända mot ända med den gamla. På så sätt blir det ingen förtjockning. Sedan får man fixa till det så att skarven ligger inne i arbetet och inte allra ytterst.

När man når flaskbottnen spänner man till ännu mer, och så börjar man hoppa över bukter för att dra ihop det hela. Sist slår man en knop i arbetet; dubbelt halvslag fungerar bra.

En dekorativ avslutning är en så kallad valknop på flaskhalsen. Valknopen finns beskriven i alla knopböcker. Knopen ser svår ut, men är lätt att göra. Den riktigt intresserade tillverkar ett handtag i reparbete, men det börjar höra till den högre skolan.

Slagen eller flätad lina?

Slagen (tvinnad) lina är vacker men problematisk vid tränsning, eftersom den tvinnar upp sej och blir vriden något ofantligt. Det beror på att slagningen vrider hela linan när man drar den igenom de trånga maskorna. Fördelen med en slagen lina är att den kan splitsas, och både startöglan och eventuella skarvar blir snyggare.

Flätad lina är kanske bäst att börja med. Då får man helt enkelt sy ihop den första öglan i stället för att splitsa. Det finns till exempel. s.k. flagglina i billig, gulaktig bomull, som ger ett snyggt resultat. Se upp för linor med en hal kärna ("kalv") och en grov väv utanpå. De blir svårhanterliga i den här behandlingen. (Ett tips: vrid hårt på den flätade linan i butiken - blir den omedelbart fyrkantig i genomskärning är det inte bra, eftersom det blir mycket vridning under tränsningsarbetet.

Rännsnara1
Rännsnara1 class=
Rännsnara2
Rännsnara2
Rännsnara3
Rännsnara3
Flätning vid bottnen
Flätning vid bottnen
Flätning vid bottnen
Flätning vid bottnen
Valknop
Valknop
Öppna bukterna med en märlspik
Öppna bukterna med en märlspik
Tränsad flaska
Tränsad flaska
Trä snöret genom de öppnade bukterna
Trä snöret genom de öppnade bukterna

Mer om ämnet på Yle Arenan