Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Pressa växter

Från 2003
Uppdaterad 22.09.2014 13:21.

Pressade blommor kan användas till mycket - till exempel till dekorativa bokmärken, vykort eller tavlor. Tomas Lindén byggde en växtpress i trä i verkstaden på Strömsö, och Ann-Louise Strengell tog den i användning.

Bildtext Dekoration med pressad växt
Bildtext Plocka blommor

Det här behöver du:

  • Växtpress eller telefonkatalog + stenar som tyngder
  • Sax
  • Läskpapper
  • Växter

Läskpapper hittar du i bokhandlar eller hobbyaffärer.

Bildtext Växtpress

Så här gör du:

1. Samla de växter du vill pressa. Pressa gärna många av varje sort så att du sedan kan välja de bästa.

2. Tejpa ihop två läskpapper med varann så att du får en dubbelvikt A3:a. Gör så många dubbelark som du tror att du behöver. Inuti dessa dubbelark placerar du dina växter.

Bildtext Växter inuti dubbelarket

3. Har du en växtpress placerar du några läskpapper i botten, lägger ett av de ihoptejpade läskpappren ovanpå och placerar de växter du vill pressa inuti dubbelarket.

4. Stäng dubbelarket och placera några läskpapper ovanpå. Därefter lägger du åter ett dubbelvikt ark med växter i ovanpå läskpappren och placerar nya läskpapper ovanpå dubbelarket. Så håller du på tills du har alla växter i press.

Bildtext Växter inuti dubbelarket

5. Läskpappret har som funktion att suga upp fukten som kommer ur växterna. Har du riktigt stora och köttiga växter behöver du säkert byta ut läskpapper de närmaste dagarna så att växterna inte börjar mögla.

6. Läskpappren går ypperligt att återanvända. Låt dem bara torka så går de att använda igen. Att pappren blir buckliga gör inget eftersom de ändå ska sättas i press.

Bildtext Pressar med växtpress

7. Har du ingen växtpress kan du fortfarande lägga växterna i ett dubbelvikt läskpappersark, sticka in det i telefonkatalogen och placera några stenar ovanpå som tyngd.

8. Uppbevara växtpressen på ett varmt och torrt ställe och ta fram den när du ska börja använda dina växter.

Tips!

Skriv namnet på växterna i ena hörnet på det dubbelvikta arket så att du kommer ihåg vad du plockade för växter. I pressen kan växterna eventuellt mista färg eller form så att det kan vara svårt att identifiera dem. Använd blyerts så att du lätt kan sudda ut ifall du vill pressa flera gånger.

(Expert: Ann-Louise Strengell)

Mer om ämnet på Yle Arenan