Brödnagg

Vad sägs om en egenhändigt tillverkad brödnagg? Brödnaggen används till att sticka hål i brödet innan gräddningen, så att luften slipper ut ur brödet. Brödnaggen görs i en teknik som kallas luffarslöjd. Förr i tiden hade kringvandrande luffare med sig saker tillverkade av ståltråd som de bytte mot mat och husrum.
I samma teknik kan du t.ex också göra praktiska och dekorativa krokar.
Det här behöver du:
- Svetstråd (2 mm)
Tunn, silverfärgad ståltråd
Rundtång
Universaltång
Samtliga material och verktyg finns i järnaffärer.

Så här gör du:
1. Mät upp mitten på en svetstråd. Bit av med tång och gör likadant med en tråd till. Du har nu fyra stickor som är ca 35 cm långa.2. Mät ut mitten på en av de avklippta stickorna. Grip tag med rundtången på mitten av stickan (använd den innersta delen av tången).


a) Böj runt ett helt varv så att benen korsas.
b) Vrid tillbaka benen så att du får en snygg ögla.

3. Böj de tre återstående stickorna på mitten med hjälp av universaltången. Försök att böja dem så att benen inte korsas.
4. Trä de tre böjda stickorna genom öglan på den fjärde. Placera dem enligt tycke och smak - alla jämnt eller i trappsteg , till exempel. Fixera knippet med ståltråd om det behövs.

5. Gör en liten krok på den tunnare ståltråden. Klipp inte av en bit utan arbeta med hela rullen.
6. Stick in den krokförsedda ändan av den smala ståltråden i knippet av svetstråd så att ståltråden fästes när du börjar vira det som ska bli skaft på brödnaggen.

7. Vira den smala ståltråden tätt runt svetstrådsknippet tills du uppnått önskad längd på skaftet. Cirka 5 cm är ganska lämpligt. Klipp inte av ståltråden.
8. När skaftet är tillräckligt långt är det dags att böja ut benen. Ta hjälp av universaltången och försök att sprida ut benen jämt. Ett ben ska förbli oböjt och stå rakt ut i mitten.

9. Vira några varv till på skaftet så att du kommer ner till spröten/benen.
10. Håll skaftet i ena handen så att ett ben står rakt upp och de andra är böjda runtom. Dra den tunna ståltråden under och runt ett ben i taget så att det blir ett spindelnätsliknande mönster. Försök att få det så tätt som möjligt så blir det ett snyggare resultat.

11. När du tycker att brödnaggen är tillräckligt stor virar du den tunna ståltråden 3 varv runt ett ben för att fästa tråden. Klipp sedan av. Nu är det viktigt att klämma åt ändan av ståltråden med en spetsig tång så att du inte skadar dig på ditt arbete.
12. Böj ner benen 90 grader med hjälp av universaltången.
13. Klipp av benen till önskad längd.
(Expert: Ann-Louise Strengell)