Hoppa till huvudinnehåll

Bygga och bo

Postlåda

Från 2003
Uppdaterad 22.09.2014 13:21.
Bildtext Postlåda

Överraska brevbäraren och grannen med denna snygga och föränderliga postlåda med ett skyltfönster som kan fyllas med intressanta och roliga föremål. Postlådan tillverkas av faner och plexiglas.

Det här behöver du

  A) 2 st. 440 x 210 mm sidor, 11 mm faner (160 mm bred nertill, 210 mm bred vid 350 mm höjd)
  B) 1 st. 425 mm x 290 mm bakvägg, 11 mm faner
  C) 1 st. 335 mm x 240 mm lock, 11 mm faner
  D) 1 st. 350 mm x 300 mm mellanvägg, 4 mm faner
  E) 1 st. 290 mm x 150 mm botten, 11 mm faner
  F) 1 st. 350 mm x 300 mm, 4 mm plexiglas
  G) 1 st. 290 mm x 60 mm täcklist, 11 mm faner
  Pianogångjärn
  Skruvar
  Målarfärg
  Sprejfärg
  1 st. liten spik

Se längst ner på sidan för ritning på postlådan

Bildtext Såga ut delarna

Så här gör du:
1. Börja med att såga ut de fanerbitar du behöver. För att undvika att faneret spricker då du sågar kan du fästa en bit tejp ovanpå strecket du ska såga efter. Såga också spår för mellanväggen (D) och plexiglaset (F) i de båda sidorna (A) med hjälp av cirkelsåg. Om du inte har en cirkelsåg kan du istället limma fast lister som håller plexiglaset och mellanväggen på plats.

Bildtext Såga ut spår

2. Förborra och försänk hålen för skruvarna i sidorna (A) och hyvla en lutning på bakväggens (B) övre kant (parallellt med sidornas övre kant). Hyvla också en lutning på bottnens (E) framkant (parallellt med sidornas framkant).

Bildtext Montera lådan

3. Slipa delarna och montera och skruva sedan ihop sidorna (A), bakväggen (B) och bottnen (E). Skruva fast pianogångjärnet på bakväggen och fäst sedan locket mot pianogångjärnet med dubbelsidig tejp. Öppna sedan locket försiktigt och märk med pryl skruvarnas plats på locket. Skruva fast locket.

4. Slå till hälften in en liten spik i mitten av bottnens framkant och såga eller fila upp motsvarande spår i plexiglaset.

Bildtext Pianogångjärnet

5. Tejpa en siffra på plexiglaset och måla sedan glaset med sprejfärg på långt avstånd. Glaset blir alltså målat och siffran blir genomskinlig.

6. Ytbehandla postlådan med valbar färg. Montera till sist fast mellanväggen och plexiglaset och skruva fast täcklisten mellan dem.

Bildtext Tejpa en siffra på plexiglaset

7. Beroende på upphängningsplats kan du behöva skruva fast en eller två lister bakom postlådan så att locket går att öppna. Brevbäraren vill att öppningen på postlådan är på 110 cm höjd.

8. Placera till sist in nånting spännande bakom plexiglaset på din personliga postlåda och häng upp den på lämplig plats.

Bildtext Ritning på postlådan - framifrån
Bildtext Ritning på postlådan - från sidan

Idé: Lee Esselström
(Expert: Tomas Lindén)

Mer om ämnet på Yle Arenan