Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Rönnbärskrona

Från 2002
Uppdaterad 22.09.2014 13:21.
Rönnbärskrona

Blåbärsris tappar bladen på hösten men det är ändå användbart och vackert. Av blåbärsris kan du tillverka en vacker julkrona som du kan smycka på olika sätt, till exempel med torkade rönnbär. Istället för rönnbär kan du använda glitterband, glaskulor, träkulor eller någonting annat som du tycker är snyggt.

Det här behöver du:
- Tunn järntråd
- Grov järntråd
- Blåbärsris (ca 1 plastpåse till en krans med 50 cm diameter)
- Rönnbär
- Sytråd
- En krok

Forma en knippe ris
Forma en knippe ris

Forma först en ring med önskad diameter (till exempel 50 cm) av den grövre järntråden. Fäst ihop järntråden med en tunnare järntråd.

Ta ett litet knippe blåbärsris och sätt det kring järntrådsstommen. Fäst knippet genom att surra en bit tunn järntråd runt rötterna. Ta nästa knippe och placera det ovanpå det ställe där du surrade fast föregående knippe och surra fast. På detta sätt döljer du fastsättningen. Fortsätt på samma sätt runt hela kransen.

Finslipning av kransen
Finslipning av kransen

När hela kransen är klar hänger du upp kronan i fyra tunna järntrådar som du fäster i kransen och med en krok i taket. Placera kransen i ögonhöjd till att börja med så att det är bekvämt att dekorera den.

Dekorera kronan till exempel med vackra rönnbärsband. Rönnbärsbanden tillverkar du genom att trä rönnbär på en ungefär 1 meter lång sytråd. Låt sedan rönnbären torka inomhus.

Den färdiga kronan
Den färdiga kronan

Knyt ihop åtta rönnbärsband upptill och fäst dem i kronans upphängningsjärntrådar. Fäst de andra ändorna av rönnbärsbanden med jämna mellanrum i riskransen. Ändorna behöver du inte fästa på något speciellt sätt, de hålls ganska bra när du trycker in dem i riset.

Fyra rönnbärsband behövs för att laga de hängande banden under kronan. Gör en hake av järntråd och fäst den i ändan på alla fyra banden. Fäst banden i kronan genom att trycka in hakarna i kronan från undersidan.

Nu är kronan klar och det är bara att hänga upp den där du vill ha den med hjälp av kroken.

(Expert: Ann-Louise Strengell)

Mer om ämnet på Yle Arenan