Hoppa till huvudinnehåll

Mat och dryck

Hur kombinera rätt vin med rätt mat?

Från 2002
Uppdaterad 25.05.2016 15:44.
Vinflaska och korkskruv.
Bild: Yle/Rolf Granqvist

Då du ska välja vin till mat är det bra att känna till en del saker om viner och hur man kan kombinera olika smaker och viner. För det första utgör syrligheten vinets ryggrad, tanninerna (garvsyra) är också syror. Vinets fruktighet och alkohol utgör muskulaturen. Det är viktigt att vinets kraftighet är i balans med matens kraftighet. Tanninerna alltså garvsyrorna kan man föreställa sig som små monster som blir lugnare om de får kött eller salt.

Smaker
Det finns sex egenskaper hos maten som mest avgör vilket vin du kan välja:

1. Fyllighet
2. Sötma
3. Salthet
4. Syrlighet
5. Bitterhet
6. Kryddighet

I vilka ingredienser hittar man då dessa egenskaper?

Rotsaker
Rotsaker

Sötma

    rotsaker
    syltade tillbehör, geléer
    sursaltade tillbehör
    grädde
    sockerdesserter
Räkor
Räkor

Salthet

    korvar, oliver
    skaldjur
    ostar
Tomater
Tomater

Surhet

    sursaltade tillbehör
    syrliga såser
    tomat
    ättika
Äggplanta
Äggplanta

Bitterhet

    kål
    äggplanta
    grillning, halstring
    nötter, bittermandlar
    mörk choklad

Grundprinciper
Då du ska välja vin enligt de olika grundsmakerna finns det några enkla principer som är lätta att följa. Grundprinciperna då du väljer vin är följande:

Lätt + lätt
Lätt mat skall ha ett lättare vin så att matens smak kommer fram.

Tungt och kraftigt + kraftigt
Tung och kraftig mat ska ha ett så kraftigt vin att vinets smak kommer fram.

Sött + sött
Vinet skall ha lika mycket sötma som maten annars börjar vinet smaka surt.

Salt + syrlighet, sötma, tanninrikt
Salt mat passar bra med syrlighet och sötma i vinet. Tanninerna i vinet spelar ihop med saltheten och båda egenskaperna blir lite mildare.

Surt + syrligt
Vinet skall ha lika mycket syrlighet som maten annars kan vinet bli platt i smaken.

Bittert + syrlighet
Bitterhet i maten kräver att vinet har bra syrlighet för att det inte skall bli strävt.

Kryddigt + sötma, tanninfattigt
Rik fruktighet och även lite socker passar bra med kryddighet. Tanniner passar inte, de framhäver kryddigheten i munnen och täcker andra smaker.

Vi har sammanställt en lathund med olika druvsorter där vi har listat druvornas egenskaper och vilka maträtter de passar till. Tabellen kan du ha nytta av då du ska välja rätt vin till rätt mat så ta med den till Alko nästa gång du ska köpa vin: Druvor och maträtter (PDF-fil).
(Expert: Noora Bouix)

Mer om ämnet på Yle Arenan