Hoppa till huvudinnehåll

Bygga och bo

Krympkärl

Från 2002
Uppdaterad 22.09.2014 13:21.
Bildtext Krympkärl i olika form och färg

Att göra en burk som man gjorde förr är inte så svårt, allt du behöver är ett träd (helst björk), lite verktyg och tid. Färskt trä krymper när det torkar och det utnyttjar man när man tillverkar krympkärl, eftersom bottnen av torrt trä då kläms fast utan att varken spik eller lim behöver användas.
Det här behöver du:

    Färskt virke (helst björk som kapas samma dag)
    Torrt virke till botten
Bildtext Borra ett hål genom virket

Så här gör du:1. Använd färskt virke som du helst har kapat samma dag. Använd helst björk för det krymper bra. Då du gör ett krympkärl ska alltså virket göras till ett rör som får en botten som spänns fast då virket torkar. Storleken på burken bestämmer du själv.

Bildtext Förstora hålet med skedkniv, skölp, bandkniv eller med en vanlig täljkniv

2. Börja med att borra ett hål genom virket med ett så stort borrbett som möjligt. Det är lättare att spänna fast materialet om du först borrar och sen kapar till exakt längd.3. Förstora sedan hålet till önskad dimension med skedkniv, skölp, bandkniv eller med en vanlig täljkniv som du böjt bladet på. Ungefär 10 mm tjocka väggar är lagom för en burk med diametern 4-10 cm.

Bildtext Skär ett spår i nedre kanten på insidan

4. När du är nöjd med "röret" skär du ett spår i nedre kanten på insidan. Gör spåret lika högt som bottnen är tjock. Det går bra att använda vanlig kniv, men enklare går det om du använder en getfot eller ett hjälpmedel gjort av ett avbrutet bett från en mattkniv monterat på en liten "klack" i rätt höjd (se bilden). Skär sedan bort materialet från ändan av röret fram till det skurna spåret.

Bildtext Anpassa bottnen så att den passar in i spåret i röret

5. När spåret är gjort skall bottnen (av torrt material) passas in så exakt som möjligt. Ta mått från insidan av röret och såga ut bottnen från det torra materialet med figursåg. Anpassa sedan bottnen så att den passar in i spåret i röret.

Bildtext Passa hålet i bottnen

6. När bottnen är på plats ska du placera burken på ett varmt ställe och vänta på att den torkar ihop. Beroende på väggtjocklek och rumstemperatur tar torkningen 1-4 dygn. Ett alternativ är att värma burken i ugn (på svag värme), i bastun eller i mikrovågsugn. Ta det lugnt med mikrovågsugnen, en minut i gången (högst) och låt svalna lite emellan annars bränns bottnen.
7. När burken har torkat och bottnen krympt fast kan du renskära ytorna med kniv och skära in dekorationer om du vill. Sandpapper hör inte riktigt till stilen... Till sist färglägg fint och fantasifullt!
(Expert: Tomas Lindén)

Mer om ämnet på Yle Arenan