Hoppa till huvudinnehåll

Mat och dryck

10 vanligaste frågorna om mat och vin - med svar

Från 2002
Uppdaterad 10.12.2012 14:53.
Vin
Bild: Juha-Pekka Inkinen
Bildtext Vinflaskor

Vi ställde tio vanliga frågor om vin till sommelier Noora Vuorimaa. Så här svarade hon.

1. Rött till kött och vitt till fisk - är det sant?
Noora: Det är en gammal tradition men inte en absolut sanning. Kraftiga röda viner med strävhet är oftast för starka för fiskrätter och då är det bättre att dricka vitt. Däremot är fruktiga, lite lättare röda viner precis lika bra till fiskrätter som vita viner. Att hitta ett bra vitvin till älgstek kan vara svårt men kraftiga vita viner passar bra till exempelvis vaktel, anka, kalv och gris.

2. Vin borde luftas har jag hört, men hur och varför?
Noora: Unga, kraftiga röda viner behöver luft. Syret reagerar med vinet och vinet blir mjukare och smakens olika nyanser kommer fram. Problemet är att då man bara öppnar flaskan så luftas vinet väldigt långsamt när bara en liten yta av vinet är i kontakt med luft. I stället borde man hälla över vinet i en annan flaska eller karaff så att det får kontakt med syre ordentligt. Vita viner behöver i allmänhet inte luftas.

3. När kan jag dricka rosévin?
Noora: Rosévin passar utmärkt som aperitif. Dessutom passar det med fiskrätter och skaldjursrätter som har tomat och vitlök eller riklig fruktighet som apelsinsås eller anissås.

4. Finns det ingredienser som vin absolut INTE passar till?
Noora: Ingredienser som är marinerade i ättika och kokta ägg.

5. Jag har inte en vinkällare hemma, hur skall jag då förvara mina viner?
Noora: Om du tänker förvara ditt vin i högst 2 år är det viktigast att du förvarar flaskorna liggande så att korken inte torkar, att du har jämn temperatur och att vinerna ligger på en plats som är skyddad från solljus och inte skakar. Om du vill förvara vinerna längre behöver de en fuktig plats med en jämn temperatur på ca. 16 grader.

6. Är det sant att kombinationen choklad och vin är en omöjlighet?
Noora: Sant är det inte men det är en svår kombination. Mörk choklad har mycket bitterhet och får många viner att smaka bittra. En av de bästa kombinationerna är söta starkviner från södra Frankrike från ett område som heter Banyuls.

7. Om jag vill köpa bra viner för under 10 euro, vad bör jag tänka på?
Noora: Köp unga viner, 2-3 år gamla, med riklig fruktighet. Det kostar pengar att lagra viner så om det är gammalt och billigt är det sällan bra. Fruktigheten i vinet gör det behagligt och smakrikt även om vinet inte är toppkvalitet.

8. Kan jag dricka skumvin till mat?
Noora: Du kan bra dricka skumvin genom en hel middag. Rosé-skumvin passar till lätta kötträtter som kalv eller anka. Vita skumviner passar bra till skaldjurs-, fisk- och grönsaksrätter. Speciellt bra passar skumviner till saltig mat, kallrökt fisk, skaldjur och patéer.

9. Varför är det så dyrt att dricka vin på restaurang?
Noora: I Finland är det faktiskt dyrt att dricka alkohol på restaurang. Utgångsläget för restaurangbranschen är att det är dyrt att ha en restaurang och matpriserna kan inte vara hur höga som helst. Då måste man få så mycket alkoholförsäljning som möjligt. En del företag har försökt med lägre priser på vinerna men det är svårt att klara av det ekonomiskt.

10. Hur länge och hur kan jag spara en öppnad vinflaska?
Noora: En del viner håller öppnade i en vecka men de flesta klarar två dagar. Det bästa är att skaffa en vakuumkork och en -pump som pumpar ut syret genom korken. Då håller vinet en dag längre. Det hjälper också att förvara den öppnade flaskan i kylskåp.
(Expert: Noora Bouix)

Mer om ämnet på Yle Arenan