Hoppa till huvudinnehåll

Trädgård

Jättepumpans segertåg

Från 2002
Uppdaterad 30.10.2014 14:22.
Innanför en jättepumpa
Bildtext Innanför en jättepumpa
Bild: YLE/Strömsö

Under sommaren genomförde Meira-Pia Lohiluoma och Stefan Jansson från Strömsö ett odlingsexperiment. De odlade två identiska trädgårdslotter med allt från pumpor till kål och morötter.

Jättepumpor
Jättepumpor

Den ena lotten odlades med konventionella odlingsmetoder och den andra helt naturenligt. Hur lyckades experimentet?

Det viktigaste i livet, det är att odla sin trädgård… men det är inte heller så viktigt.

Ekolott
Ekolott

Med den målsättningen gick vi med stor entusiasm in för vårt odlingsprojekt i somras. Tanken att ha två odlingslotter som i princip skulle ha samma förutsättningar men behandlas på olika sätt kändes både spännande och utmanande. Skulle lotten som bearbetades med maskiner, gödslades med konstgödsel och där skadeinsekterna bekämpades med gifter möjligen i slutändan se annorlunda ut än den lott som odlades naturenligt, med kodynga, gräsklipp och handkraft. Vilket land skulle kräva mera arbete och skulle grönsakerna smaka olika i de olika landen. Dessutom ville vi gärna veta om det faktiskt går att så och skörda och däremellan göra så lite som möjligt.

Ekolott
Ekolott

Så vi satte igång i maj, sådde och planterade. Arbetade så svetten lackade. Allt såg fint och prydligt ut. Vad vi inte visste då var att sommaren skulle bli den torraste och varmaste i mannaminne. En helt underbar sommar då badstrand och vilstol är det enda vettiga, helt i enlighet med vår målsättning. Men våra lotter frodades. På lite olika sätt beroende på behandling. Konstgödseln bet bättre på majsen. Gräsklippet, fiberduken och tagetesplantorna var guld värda på naturlotten. Giftbesprutningen hade knappt någon annan effekt än att vi fick häftiga bilder.

Ekolott
Ekolott

Hur vi än gjorde eller lät bli att göra hade pumporna beslutat sig för att utgå med segern. Den hejdlösa växtkraft som de uppvisade har jag inte sett maken till tidigare. Bara det en upplevelse i sig. De slängde sig över allting. Intog centimeter för centimeter av det utmätta landet för att till slut behärska det så gott som helt. Skulle vi inte ha ingripit med djungelknivarna skulle törnrosasömnen för allt annat levande varit ett faktum. Vilken livsglädje! Vilken styrka! Vilken framfusighet! Bara för pumpornas skull var detta värt att få se.

Ekolott
Ekolott

Och visst bekräftade experimentet en del teorier också. T ex att skall man använda gift mot insekter i hemträdgården så gäller det att använda mycket gift. Att spruta lite då och då eller bara en gång är det ingen större nytta med. Så det är nåt som man helt enkelt inte skall syssla med. Däremot var fiberduk och gräsklipp guld värda. Duken höll objudna insekter och ogräsfrön stången. Gräsklippet gjorde att fukten hölls kvar längre i marken och rotogräsen hade mycket svårare att sticka upp. Superbra!

Ekolott
Ekolott

Sen är man bara tvungen att bedöma hur mycket tid man vill ägna åt sin skapelse. Sår man morötter så skall de rensas… och gallras… och rensas igen. Så det gör man kanske inte om man inte har tänkt ägna sig åt sitt land en stor del av sommaren. Nej fram för mera pumpaodling! Speciellt om somrarna tänker fortsätta att vara såhär varma. Vad man nu sen skall göra med alla pumporna vete fåglarna. Många av Strömsömedarbetarnas barn blev i alla fall lyckliga åt utmärkt råmaterial för halloweenlyktor.

Det viktigaste är i alla fall att man odlar sina pumpor… men det är inte heller så viktigt!

(Expert: Chrisse Bonn)

Mer om ämnet på Yle Arenan