10 vanligaste druvorna och deras egenskaper
Det finns många faktorer som inverkar på hur ett vin smakar. Druvans växtplats, framställning och jordmån spelar alla in på hur ett vin smakar. Men den viktigaste faktorn är druvsorten.
Det finns många olika druvsorter som alla har sina egna typiska smakegenskaper. Här har vi kort beskrivit några av de vanligaste vita och röda druvorna som används för vinframställning samt beskrivit deras egenskaper.
Vi har också sammanställt en lista på vilka druvor som passar med vilka ingredienser och maträtter som du kan använda då du ska välja vin: Druvor och maträtter (PDF-fil).

Vita druvor:
Chardonnay
En av de mest mångsidiga druvorna och den vanligaste vita druvsorten. Ger fruktiga och rätt så fylliga viner. Beroende på om vinerna är lagrade på ekfat eller inte så blir de friskare eller kraftigare.
Sauvignon Blanc
Sauvignon Blanc ger friska, fräscha, syrliga viner. Ofta hittar man smak av grön paprika, sparris och nyklippt gräs.
Riesling
Riesling ger friska och syrliga viner med fruktighet.
Chenin Blanc
Chenin Blanc ger rätt fylliga, aromatiska och fruktiga viner med bra syrlighet.
Gewürztraminer
En speciell druva som ger parfymdoftande, fruktiga, kraftiga viner med låg syrlighet. Typiskt för druvan är smak av litchi plommon.
Röda druvor:
Cabernet Sauvignon
Cabernet Sauvignon ger kraftiga, fylliga viner med mycket fruktighet och mycket tanniner. Typiskt för druvan är smak av svarta vinbär.
Pinot Noir
Pinot Noir ger tunnare viner som ändå har kraftig smak. Typiskt är smak av röda bär som tranbär, hallon och smultron. Vinerna är rätt fruktiga men har ofta rätt mycket tanniner.
Merlot
Merlot ger mjuka, fruktiga och medelfylliga viner.
Syrah
Syrah ger intensiva, tjocka, mjuka och lätt kryddiga viner.
Tempranillo
Tempranillo ger rätt fylliga viner med fruktighet men också smak av jord och sand och rätt mycket tanniner.
Vilka druvor passar till vilka maträtter?
Kolla vår tabell: Druvor och maträtter (PDF-fil).
(Expert: Noora Bouix)