Hoppa till huvudinnehåll

Mat och dryck

Viktig vinvokabulär - 10 vanligaste orden

Från 2002
Uppdaterad 10.12.2012 14:53.
Vinvokabulären
Vinvokabulären

För att kunna beskriva viner och förstå vinbeskrivningar är det bra att åtminstone kunna några ord som används av experter då de beskriver viner. Vi lät sommelier Noora Vuorimaa lista de tio vanligaste begreppen.

1. Komplext
Ett vin skall ha en mångsidig smakvärld. Man strävar efter att hitta mycket olika dofter och smaker i ett vin. Man vill alltså att det ska ha mycket komplexitet. Ett vin är komplext om du upptäcker nya smaker också när du smakar andra och tredje gången på det.

2. Fruktigt
Fruktighet behövs i ett vin för att det skall kännas fylligt och behagligt och för att det skall hålla lagring. En del druvor har mer fruktiga egenskaper än andra. Viner kan vara båda fylliga och lätta och ändå ha mycket fruktighet. Speciellt vita viner kan kännas nästan halvtorra om att de har mycket fruktighet fastän de inte har socker.

3. Syrligt
Vin skall ha syrlighet, annars smakar det platt. Syrligheten skall alltid vara i balans med fruktigheten så att det inte smakar surt. Syrlighet behövs också för att vinet skall hålla lagring i flera år.

4. Mjukt
Oftast strävar man efter att göra viner rätt så mjuka för att de skall kännas behagliga i munnen. Om ett vin är väldigt ungt och det är ett vin som kräver lagring i några år är det inte mjukt ännu. Då smakar det strävt och tunnt och mjuknar sedan till efter några år.

5. Fylligt
Fyllighet är inte bara tjockhet och kraftighet i vinet. Ett lättare vin kan också kännas rätt så kraftigt men ändå inte fylligt. Ett fylligt vin med mycket aromämnen fyller munnen och ger en intensiv smakupplevelse.

6. Oljigt
Om vinet har låg syrliget och mycket smak så får man en lite likadan känsla i munnen som av olivolja.

7. Fräscht
Syrlighet och frisk fruktighet ger vinet en fräsch smak och kan t.o.m. påminna om mynta eller eucalyptys.

8. Mineraliskt
Vinrankor odlas i många fall på mineralhaltig jord och då kan man känna smaken av mineralerna i vinet t.ex. kalk, aska, salt och metall.

9. Utvecklat
Ofta smakar viner bättre när de har fått mogna i flaskan lite. Tiden vinet behöver varierar men när det börjar vara färdigt kan man hitta smaker av läder, nötter, plommonsylt, körsbärssylt och andra mogna bär och frukter. Samtidigt blir syrligheten lägre och tanninerna mjuknar upp.

10. Elegant
En del viner är riktigt kraftiga, tjocka och robusta och påminner om en gammal, tjock bonde som har trasiga kläder och mycket åsikter. Sådana viner kan smaka jättebra. Ibland vill man ha ett vin med kraft och smak som inte är så tjockt utan mera elegant, som en liten operasångerska som står spröd på scenen i vacker aftonklänning och sjunger starkt och otroligt vackert.
(Expert: Noora Bouix)

Mer om ämnet på Yle Arenan