Hoppa till huvudinnehåll

Trädgård

Junk style

Från 2002
Uppdaterad 10.12.2012 14:55.
Junk style
Junk style
Junk style
Junk style

Gammalt och rostigt kan också vara vackert! En av de hetaste trädgårdstrenderna just nu är junk style eller skrotstil. Speciellt i Storbritannien och USA är den väldigt populär för tillfället. Skrotstilen har två inriktningar: 1. Återanvänd allt du bara kan som bruksföremål. Laga till exempel praktiska grejer av gamla plastflaskor. 2. Det som är gammalt, rostigt och slitet är vackert. Använd alltså gamla och slitna föremål som dekoration i trädgården.

Junk style
Junk style

Det går att fixa en hel del kul och vackert av gammalt skrot. Till exempel ett glittrande fågelbad av gamla filmbrukar och glasögonlinser. Du kan också göra praktiska och användbara grejer av gamla saker. Av gamla plastflaskor kan du tillverka det mesta: regnmätare, stamskydd mot harar, fröautomater för småfåglarna, minidrivhus eller bevattningsautomater för krukväxter. Skrot kan också användas som krukor. Blommor kan planteras i det mesta: i en gammal korg, i konservburkar, i en emaljerad gryta, i ett rostigt ämbar eller varför inte i ett par gamla stövlar, endast din fantasi sätter gränserna. Kasta inte bort gamla möbler, de kan också leva många år i trädgården ännu.

Junk style
Junk style

Det finns en hel del inspiration att hämta från nätet och från böcker om junk style. Titte Törnroth-Sarkkinens favoritwebbplats heter GardenWeb där trädgårdsälskare från hela världen kan diskutera och utbyta idéer, till och med på svenska. Junk style har ett alldeles eget forum på GardenWeb.

(Expert: Chrisse Bonn)

Mer om ämnet på Yle Arenan