Videvägg

Vide- eller pilflätning är inte bara trendigt utan även roligt, billigt och enkelt. På en liten stund kan du skapa ett inramat rum i din trädgård. Satsar du lite mera tid kan du få en avskärmande häck runt hela tomten. Av vide kan du även laga vackra stöd till dina klängväxter, små träd med flätade stammar, en kant till köksträdgården eller varför inte en vacker trädgårdsskulptur? Möjligheterna är oändliga!

Det här behöver du:
-
Grensax
Sekatör
Färska pil/videkäppar, 200-250 cm långa, 10 slanor/löpmeter
2-4 pil/videkäppar till ändstolpar
Bindbast
Så här gör du:
Grensaxen använder du då du samlar in vidematerialet från naturen, sekatören till ansning av slanorna och bindbasten till hopbindning. Istället för bindbast kan du också använda vide.
Av färsk pil eller vide kan du göra häckar, lövkojor, tunnlar och träd. En grönskande bänk att sitta på är inte heller så dumt. Använd färsk pil eller vide då du vill att det du skapar ska börja grönska. Färsk pil och vide bör skördas på våren och användas direkt. Det är viktigt att komma ihåg att slanor från videväxter får kraftiga rötter som kan ställa till med skada. Håll dej alltså en bra bit undan källare, rörledningar och liknande då du väljer en plats för din skapelse.
Om jorden är hård eller stenig där du tänker placera din videvägg är det bäst att förbereda jorden. Gräv ett 30-40 cm djupt och 20 cm brett dike och fyll det med humusrik jord. Lerjord är bra för den binder fukt, ifall den är svårbearbetad kan du blanda med litet sand och kompost. Vattna rejält. Sedan är det bara att börja på.
Stick ner slanorna med ca 20 cm:s mellanrum så att varannan lutar till höger och varannan till vänster med 60 graders vinkel. Börja flätningen från vänster med andra slanan, dvs. första som lutar mot vänster. Den yttersta slanan i början och slutet av skärmen flätas sist. Fläta enligt grundregeln: varannan framför, varannan bakom.
Då du flätat hela skärmen tar du och flätar de yttersta slanorna så att de böjs runt ändstolparna och flätas in i rutmönstret. För att skärmen inte skall blåsa sönder är det bra att binda ihop topparna med bindbast. Du kan också ansa topparna för att få en jämn avslutning. Nu är det dags att vattna igen.
Vattna rikligt det första året. Det är skärmens övre del som börjar grönska först, så om du vill få ett helgrönt resultat genast första året, kan du plantera ettåriga klängväxter längs den.
Av torkad pil eller vide kan du också göra skulpturer, korgar och växtstöd. Pilslanorna skördas då på hösten och får torka. För att de skall vara lättare att fläta med läggs de i blöt så att de blir mjuka och böjliga. I stället för vide och pil kan du också använda t.ex. björk, rönn eller hassel.
(Expert: Chrisse Bonn)
