Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Gardin av torkade rönnbär och andra rönnbärstips

Från 2002
Uppdaterad 22.09.2014 13:21.
Gardin av torkade rönnbär
Gardin av torkade rönnbär

Torkade rönnbär är vackra och användbara. Ett bra och dessutom vackert sätt att torka rönnbär är att göra en rönnbärsgardin.
Det här behöver du

    Rönnbär
    Sytråd
    Synål

Så här gör du:
Trä upp rönnbären på lagom långa sytrådar med hjälp av en synål. Häng upp rönnbärstrådarna i fönstret så att de bildar en gardin. Låt dem hänga i fönstret tills de har torkat ordentligt. Om du vill kan du snickra en enkel hylla som du hänger i fönstret. Sedan kan du hänga rönnbärstrådarna under hyllan.

RÖNNBÄRSRECEPT OCH -TIPS:
Goda rönnbärsår är rönnarnas grenar är fulla med klarröda och vackra rönnbärsklasar. Det finns en hel del man kan använda rönnbären till. Tidigare ansågs rönnen vara lyckobringande och löven har använts bland annat som skydd mot ohyra och till växtfärgning. Rönnbären är mycket rika på C-vitamin och går bra att använda i matlagning. Torkade bär kan exempelvis användas som en syrlig variant av russin i müsli. Rönnbären kan också kokas till saft och gelé. Det går även bra att brygga vin på rönnbär samt att smaksätta brännvin med dem. Bären och bladen kan också torkas och användas som prydnader såsom i gardinen ovan.

» Glycerolbehandlad rönn
» Rönnbärssnaps
» Rönnbärs- och äppelgelé
» Rönnbärssaft

(Expert: Ann-Louise Strengell)

Mer om ämnet på Yle Arenan