Bensoppa
Från 2012
Publicerad 29.11.2012 16:51.
Uppdaterad 27.08.2013 09:31.
Bild: YLE/Strömsö
Under nödåren användes ben och märg för att ge smak och näring till buljonger och soppor.
Bensoppa
Mängd: 4 portioner
Tillagningstid: 390 min, varav förberedelser 30 min
Ingredienser
- 1.5 liter (l) vatten
- 1 kilogram (kg) ben - färska, rökta eller brynta
- 0.5 deciliter (dl) korngryn
- 1 st gul lök
- 1 st morot
- 0.5 st kålrot - eller rova
- 1 st rödbeta
- 3 st potatis - stora
- 1 bunt persilja - finhackad
- 1 tesked (tsk) salt
- 0.5 tesked (tsk) kryddpeppar - hela korn
Instruktioner
Söndra benen på längden med en yxa, så att märgen blottas. Lägg benen i kallt vatten och koka dem på låg värme i åtminstone 5-6 timmar.
Koka grynen till gröt. Skala och fördela rotfrukterna och potatisen. Lägg till dessa i gröten när potatisen har svalnat.
Sila benbuljongen och häll den i kastrullen med gröten och rotfrukterna. Koka upp och servera.