Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Bensoppa

Från 2012
Uppdaterad 27.08.2013 09:31.
Oxsvanssoppa
Bildtext Oxsvanssoppa
Bild: YLE/Strömsö

Under nödåren användes ben och märg för att ge smak och näring till buljonger och soppor.

Bensoppa

Mängd: 4 portioner

Tillagningstid: 390 min, varav förberedelser 30 min

Ingredienser

  • 1.5 liter (l) vatten
  • 1 kilogram (kg) ben - färska, rökta eller brynta
  • 0.5 deciliter (dl) korngryn
  • 1 st gul lök
  • 1 st morot
  • 0.5 st kålrot - eller rova
  • 1 st rödbeta
  • 3 st potatis - stora
  • 1 bunt persilja - finhackad
  • 1 tesked (tsk) salt
  • 0.5 tesked (tsk) kryddpeppar - hela korn

Instruktioner

Söndra benen på längden med en yxa, så att märgen blottas. Lägg benen i kallt vatten och koka dem på låg värme i åtminstone 5-6 timmar.

Koka grynen till gröt. Skala och fördela rotfrukterna och potatisen. Lägg till dessa i gröten när potatisen har svalnat.

Sila benbuljongen och häll den i kastrullen med gröten och rotfrukterna. Koka upp och servera.