Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Lavbröd

Från 2012
Islandslav
Bildtext Islandslav
Bild: YLE/Public domain

Under nödåren fick man ibland baka in lav och mossa i brödet.

Lavbröd

Mängd: 6 bröd

Tillagningstid: 105 min, varav förberedelser 75 min

Ingredienser

  • 1.5 deciliter (dl) surdegsrot
  • 1 liter (l) lav - mjöl
  • 250 gram (g) rågmjöl
  • 1 matsked (msk) salt
  • 1 matsked (msk) kummin
  • 2 matsked (msk) vetemjöl

Instruktioner

Degen knådas ihop och får jäsa till dubbel storlek. Degen kavlas sedan ut till tunna bröd, som får jäsa och sedan bakas i ugn till brödet fått fin färg.

Bakar du brödet med jäst ändras ingredienserna enligt följande: 0,5 liter lav, 1, 5 dl vatten, 0,5 matskedar jäst, 200 gram vetemjöl och salt efter smak.