Lavbröd
Från 2012
Publicerad 29.11.2012 18:18.
Bild: YLE/Public domain
Under nödåren fick man ibland baka in lav och mossa i brödet.
Lavbröd
Mängd: 6 bröd
Tillagningstid: 105 min, varav förberedelser 75 min
Ingredienser
- 1.5 deciliter (dl) surdegsrot
- 1 liter (l) lav - mjöl
- 250 gram (g) rågmjöl
- 1 matsked (msk) salt
- 1 matsked (msk) kummin
- 2 matsked (msk) vetemjöl
Instruktioner
Degen knådas ihop och får jäsa till dubbel storlek. Degen kavlas sedan ut till tunna bröd, som får jäsa och sedan bakas i ugn till brödet fått fin färg.
Bakar du brödet med jäst ändras ingredienserna enligt följande: 0,5 liter lav, 1, 5 dl vatten, 0,5 matskedar jäst, 200 gram vetemjöl och salt efter smak.