Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Fazer tar upp kampen med småbagerierna

Från 2012
Fazer börjar med småbutiker - Spela upp på Arenan

Det går relativt bra för de mindre, lokala bagerierna i huvudstadsregionen. Nu ger sig bagerijätten Fazer in i konkurrensen med ett butikskoncept hämtat från Sverige.

Fazer har länge varit en dominerande bagerikoncern i Finland, men nu satsar bolaget igen på mer småskalig verksamhet. Fazer öppnade på torsdagen en liten bageributik i Ulrikasborg i södra Helsingfors.

- Det är rätt läge nu, det här är något som kunderna har förväntat sig av oss. Det här är ett nytt koncept med nya handbakade produkter från vårt nya bageri i Vanda, säger Fazers strategidirektör Heli Arantola.

-Även om det är lite dåliga tider vill man ju gärna ha lite guldkant på vardagen, tror hon.

Fazer har sedan tidigare en liknande butikskedja i Stockholm och fler butiker är på kommande både i Helsingfors och S:t Petersburg.

Uppgång för småskaligt

De små lokala bagerierna har upplevt något av en renässans i Helsingforsregionen under de senaste åren. Vid Finlands bageriförbund har man noterat att de lokala företagen med tillhörande caféer och konditorier lyckats etablera sig bland de trendkänsliga kunderna.

- Vi har haft omkring 20 procents tillväxt varje år sedan 2009 då vi öppnade vår första butik i Helsingfors. Nu har vi sju butiker i huvudstadsregionen och vi tror starkt på vårt koncept, säger Saga Forss, styrelseordförande i bolaget Kakku&LeipäKeisari. Konkurrensen från Fazer tar hon med ro.

- Det är alltid bra med konkurrens. När kunderna får fler alternativ att välja mellan brukar efterfrågan också öka.