Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Hautala: Energibolag det sista staten ska avstå från

Från 2012
Uppdaterad 16.01.2015 13:05.
Bild: Yle

Energiförsörjning och flygtrafik är prioriteter då staten ska välja vilka företag som ska ha stort inhemskt ägande.

Trots att det mesta är till salu i dag, finns det funktioner som staten uppfattar som strategiskt så viktiga, att staten helst ser att de börsbolag som sköter dem förblir i egen ägo.

Minister Heidi Hautala (De gröna) svarar för statens ägarstyrning vid statsrådets kansli. Hon lyfter i första hand fram Neste Oil, Fortum och Finnair, som svar på frågan om vilken typ av börsbolag som borde förbli i statens ägo.

Helt problemfritt är det ändå inte, apropå statsägda flygbolag.

- Med sistnämnda så är ju situationen minst sagt lite prekär. De statsägda flygbolagen har en väldigt allvarlig situation. Många har gått i konkurs i olika europeiska länder. Det strategiska intresset med Finnair och finländarnas direkta flygförbindelser till Europa kan i framtiden förutsätta att staten avstår från att vara majoritetsägare, säger Hautala.

På frågan om vad som är det sista som staten borde sälja ut, nämner Hautala energibolagen. Hon påpekar också att statsägande är viktigare i ett land som Finland än till exempel Sverige, där det historiskt finns mer rikedom och privat kapital.

Hautala poängterar ändå att det inte finns ideologiska intressen för statsägande.

Läs Radars granskning av utländska storägare i Finalnd här

Mer om ämnet på Yle Arenan