Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Kulturfonden vill grunda stiftelse för nytt barnsjukhus

Från 2012
Uppdaterad 30.01.2013 11:55.
Bild: Yle

Svenska kulturfonden och stiftelsen Brita Maria Rehnlunds minne vill grunda en ny stiftelse som skulle samla in pengar för att finansiera det nya barnsjukhuset i Helsingfors.

- Vår roll är bara att möjliggöra den här stiftelsen som sedan ska sätta igång en fundraisingkampanj, säger Kulturfondens styrelseordförande Björn Teir till Yle Huvudstadsregionen.

Tanken är att den nya stiftelsen ska samla in pengar av olika finansiärer för att sedan bilda ett fastighetsbolag som ska bygga och sköta om det nya barnsjukhuset. Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, HNS, ska sedan hyra sig in i de nya lokalerna.

Nyfödd baby på Västra Nylands sjukhus.
Bild: Yle/Helena Rosenblad

HNS positivt inställd

Startkapitalet är 300 000 euro, men sammanlagt kostar det nya sjukhuset enligt beräkningar ca 150 miljoner euro.

HNS hyser förhoppningar om att staten ska stå för största delen av finansieringen av sjukhuset. HNS planerar att donera 40 miljoner euro till stiftelsen.

Vd:n för HNS, Aki Lindén, tycker att grundandet av stiftelsen skulle vara en utmärkt lösning till finansieringsproblemet. Om HNS själv skulle stå för byggandet av det nya barnsjukhuset, skulle projektet inte kunna förverkligas på länge, menar Lindén.

HNS styrelse tar ställning till frågan på måndag.

Kulturfondens pressmeddelande