Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Hangöborna håller hårdare i pengarna

Från 2012
Uppdaterad 03.12.2012 08:34.
Keth Lind
Bildtext Frisören Keth Lind märker av att kunderna håller i pengarna
Bild: Yle/Minna Almark

Den ekonomiska osäkerheten har gjort att Hangöborna spenderar mindre pengar än tidigare - det märks både i butiker och i banker.

Radio Vega Västnyland: Hangöborna sparar

Programmet är inte längre tillgängligt

Mikael Rajamäki är köpman för K-Supermarket i Hangö och han säger att det tydligt syns att Hangöborna har blivit försiktigare när de handlar.

Mikael Rajamäki
Bild: Yle/Minna Almark

– Den här hösten har kundernas köpkraft minskat. Vanligtvis brukar försäljningen öka, men nu stampar den på stället.

Enligt Rajamäki köper Hangöborna aningen mer varor som är på specialerbjudande och överlag varor som är billiga. Dyrare ostar och kött går däremot inte åt lika mycket som tidigare.

Allt färre tar lån

Bankdirektör Torbjörn Ekholm på Aktia i Hangö säger att allt fler kommer till banken för att diskutera sina lån och hur de ska gå tillväga då inkomsterna minskar. Dels innebär det att antalet kunder som tar en paus i amorteringen ökar, dels att banken måste vara extra noggrann och fånga upp de som får svårt att betala sina lån men som kanske inte orkar ta kontakt med banken.

Torbjörn Ekholm
Bild: Yle/Minna Almark

– Trenden att allt fler kommer och diskuterar sina lån är tydlig. Det som också är tydligt är att allt färre alls tar lån just nu, säger han.

För tillfället är rekordmånga bostäder också till salu i Hangö - över 200 stycken.

Färre frissabesök

Också frisören Keth Lind, som jobbar i Salon Harmonie på Berggatan, säger att det tydligt märks att kunderna håller i pengarna hårdare än tidigare.

– Många färgar sina hår hemma och tiden mellan frissabesöken blir allt längre, säger hon.

Enligt henne är de flesta butiksinnehavare på gågatan i Hangö oroliga över situationen och flera butiksfastigheter står för tillfället tomma.

Diskussion om artikeln