Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Många utmaningar för daghemmen i Jakobstad

Från 2012
Uppdaterad 03.12.2012 06:56.
Bild: Yle/ Luzilla Backa

Råttor i golvet, problem med inomhusluften och dåligt med utrymme. Daghemmen i Jakobstad har haft många utmaningar den senaste tiden.

Många av fastigheterna är gamla och ibland känns det som att man bara väntar på nästa katastrof, säger Tom Enbacka som är dagvårdschef i staden.

En lösning kunde vara att investera i ett större daghem. Nu utreder en arbetsgrupp i staden olika möjligheter. Ett alternativ är att några daghem flyttas in i stadens fastighet där barnträdgårdslärarutbildningen nu finns. Vid årsskiftet flyttar utbildningen till Campus Allegro.

Bildtext Kirsi Willman.
Bild: Yle/ Luzilla Backa

Men för att det ska bli verklighet måste BI:s fastighet renoveras. Tanken är då att en del av utgifterna kunde finansieras genom att staden säljer de gamla dagshemsfastigheter.

Daghemmen i Jakobstad har varit oturdrabbade den senaste tiden

Programmet är inte längre tillgängligt

En rundringning till flera daghem i Jakobstad visar att alla uppringda tycker att ett stort daghem i fastigheten är en bra idé. Men det är viktigt att byggnaden saneras och planeras så att den passar för dagisbarn.

Kirsi Willman är föreståndare på språkbadsdaghemmet Viktoria. Hon tycker att det inte låter så tokigt att göra om BI:s fastighet till ett nytt dagis.
- Där vi finns nu är det lite trångt.