Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Konstutbildningen i Vasa visar upp sitt nya hem

Från 2012
Uppdaterad 04.12.2012 12:52.

Den grundläggande konstundervisningen i Vasa fick nya utrymmen på Kasernområdet i centrum i vintras och måndagen den 10 december blir det invigning.

Mia Wiik
Bildtext Ledande lärare Mia Wiik.

Undervisningen flyttade till Kasern 11 redan under sportlovet, berättar ledande lärare Mia Wiik.
- Vi ville bli varma i kläderna själva först och få bort flyttlådorna och sådant som hör till när man flyttar. Men nu har eleverna jobbat här i nästan en hel termin, så nu vill vi fira det med invigning och bjuda in andra människor till våra nya utrymmen.

Och samtidigt som den grundläggande konstundervisningen flyttade till Kasern 11 tog de också i bruk det nya namnet TaiKon.
- Vi ville få ett tvåspråkigt namn så det blev en förkortning av taide och konst helt enkelt.

Och fördelarna med att allt nu är under samma tak är många.
- Eleverna ser varandra, det uppstår naturliga samarbeten och tvärkonstnärliga projekt. Så det har varit väldigt inspirerande för både lärare och elever att få komma under samma tak.
Dessutom finns det också andra konstverksamheter på kasernområdet och det är också en fördel eftersom eleverna bland annat kan besöka ett galleri i närheten av Kasern 11.

Den grundläggande konstundervisningen i Vasa består av bildkonst, hantverk, dans, teaterkonst och musik. Och den här hösten har de haft undervisning i två nya konstämnen, cirkuskonst och audiovisuell konst.
- Cirkuskonsten har varit väldigt populär. Det har ju inte funnits i Vasa tidigare och jag hörde en förälder som sa att barnet hade velat flytta till Tammerfors eftersom det finns cirkuskonst där. Men nu har vi det också här i Vasa så nu är i väldigt nöjda och glada för det.

Utbildningen för audiovisuell konst har också fått en lovande start. Men eftersom många inte vet vad utbildningen innebär så har det inte varit lika långa köer som till utbildningen för cirkuskonst.
- Man jobbar med ljud och bild helt enkelt. Det innebär animationer, film och mycket andra kombinationer av ljud och film.

Programmet är inte längre tillgängligt

TaiKon kommer inte att starta utbildningar i några nya konstämnen men småningom kommer de att ha en grundutbildning i arkitektur inom ramen av bildkonsten.

Invigning blir det på måndag klockan 14 och klockan 18 är det öppet för allmänheten att bekanta sig med de nya utrymmena och elevernas konstverk. Adressen är Kasern 11, Östra kaserntorget 7-9 vid korsningen av Rådhusgatan och Korsholmsesplanaden.