Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Fyror firade på Finlandiahuset

Uppdaterad 07.12.2012 12:37.
Bildtext Åshöjdens fjärde klass.

Fjärdeklassisterna i Helsingfors tog tjuvstart på självständighetsfirandet. För sextonde gången bjöd Helsingfors stadsdirektör in alla elever i fyran på bal. Här får du se några av de knappt femtusen gästerna på Finlandiahuset!

Åshöjdens fyra fjärdeklassister fick byta om efter morgonens matematiklektion.

- Det är inte alla dagar man är så här finklädd, säger Tom som har ny kostym dagen till ära.

- Det här är första gången jag fick chansen att vara så här finklädd, säger Varpu.

Hennes topp är fyndad på second hand och den frasande kjolen är mammas. Det märks att balgästerna vill satsa på utstyrseln med avancerade frisyrer och många svarta kostymer med fluga som färgklick.

- Min mamma sydde klänningen och frisyren fick jag fixa till ännu i skolan i morse, säger Ronja från Åshöjden i lila klänning.

Klasskompisen Annas paljettdress är fixad av fynd i mormors garderob.

- Det är en klänning som min mormor har använt när hon var yngre. Hon sydde upp den. Vi har alla lång klänning men man kan ju välja lite vad man vill, säger Anna.

Helsingfors 200 år som tema

Överborgmästare Jussi Pajunen är värd för festen ioch får i år skaka hand med 4 910 elver och 432 lärare på Finlandiahuset. Hälften av gästerna firar på förmiddagsfesten och hälften på sena eftermiddagen fram till klockan 17.

På programmet står bland annat dans, musik med gardets musikkår och artisten Diandra. Temat för festmaten är år 1812 eftersom Helsingfofrs blev huvudsatd då, för exakt 200 år sedan. Välkomstskålen är bubblande dryck på bär från Kajanaland.