Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Pendolino lämnar kustbanan

Från 2012
Uppdaterad 12.12.2014 16:48.
tåg vid perrong
Bildtext Snart syns inte Pendolinotågen längre i Karis.

Pendolinotågen försvinner från kustbanan från och med 9 december. Pendolinotågen ersätts med IC2-tåg som kan ta flera passagerare.

Projektchef Sami Hovi på VR säger att de snabba Pendolinotågen inte kan utnyttjas tillräckligt effektivt på kustbanan. Då är det bättre att de sätts i trafik på andra banavsnitt. Dessutom har det ofta varit trångt på Pendolinotågen så genom att ta i bruk IC2-tåg får man mera sittplatser.

Ändringar i trafiken till Åbo hamn

VR tar bort de flesta IC2-tåg från trafiken mellan Helsingfors och Åbo hamn från och med 9 december.

IC2-tågen, som har två våningar ersätts av vanliga IC-tåg med en våning. I IC-tågen finns en restaurangvagn, medan IC2-tågen har en restaurangkärra som cirkulerar.

Sami Hovi säger att det just på resorna till Åbo hamn har funnits en stor efterfrågan på en restaurangvagn.

Trots att IC-vagnarna bara har en våning minskar antalet sittplatser inte. Istället sätts det in flera vagnar på turerna till Åbo hamn så antalet sittplatser kan de facto öka i antal.

Undantag

IC2-tågen går fortfarande från Åbo hamn till Helsingfors måndag till fredag klockan 07:42 och på fredagar klockan 19:55.

IC2-tåget till Åbo hamn avgår fortsättningsvis från Helsingfors på fredagar klockan 17:02.

I samband med att tidtabellerna för fjärrtågen ändrar 9 december slutar också tåget klockan 20:02 från Helsingfors till Åbo att trafikera fredagar.

Orsaken till det är enligt Sami Hovi att fredagsruschen infaller tidigare så turen klockan 20 på fredagar har lite passagerare. Till Karis går det dessutom ett Y-tåg klockan 19.30.

Biljettförsäljningen

VR minskar också på den personal som säljer biljetter. Orsaken är att alltfler människor köper biljett över nätet eller i en automat.

Ingen station eller försäljningsdisk läggs ner, men öppethållningstiderna kan ses över.

Hur personalen i Karis biljettförsäljning påverkas är inte ännu klart.

I dag sköter Karis om den svenska telefonservicen inom VR. Vid slutet av året flyttar telefonservicen till Riihimäki dit hela VR:s telefonservice koncentreras.