Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Järnvägstorget i Karleby ska få nytt liv

Från 2012
Uppdaterad 05.12.2012 09:08.
Bildtext Järnvägstorget i Karleby är än så länge rätt öde
Bild: Yle/ Luzilla Backa

Det finns stora planer för Järnvägstorget i Karleby. På torget planeras sjuvåningshus med bostäder, affärscenter och i anslutning ett resecentrum för buss- och tågtrafik. Nu får också Karlebyborna vara med och påverka och berätta vad de skulle vilja ha på en av de centralaste platserna i staden.

Karlebybon Hemming Renlund gillar att det händer något på torget.
- Det är bra. Det finns utrymme här och vi har också behov av flera byggnader.

Resecentrum, affärer och bostäder planeras till järnvägstorget

Programmet är inte längre tillgängligt

Den nya delgeneralplanen har godkänts av stadsstyrelsen och går nu vidare i den kommunala beslutsprocessen. Enligt planerna ska generalplanen kunna godkännas nästa vinter. Jonne Sandberg är vikarierande utvecklingsdirektör på Karleby stad. Han säger att det ännu finns lösa trådar, men att en arbetsgrupp fortsätter med planeringen.

En orsak till att man vill bygga på torget är att Karleby har brist på bostäder. Därför finns 240 bostäder inplanerade Flera instanser har också fått ge sina önskemål på vad de skulle vilja ha i det planerade kvarteret. Bland annat hoppas ungdomsfullmäktige på ett center för unga.

Järnvägstorget blir bostads och affärsområde

Programmet är inte längre tillgängligt

Man vill också göra centret tillgängligt för funktionshindrade och så vill man få rum för museiverksamhet, ett evenemangscentrum och ett konservatorium. Dessutom hoppas man på ett kontor där turister kan få information. Enligt planerna kan 6 000 kvadratmeter användas för de här ändamålen. Vad som exakt byggs klarnar i ett senare skede.

I mitten av december kan Karlebyborna gå in på webbsidan dinasikt.fi som är en nättjänst för bland annat medborgarinitiativ. På sajten kan invånarna tycka till i olika frågor.

Enligt utvecklingsdirektör Sandberg finns det många utmaningar med projektet.

- Det kan vara svårt att få plats med resecentret, säger Sandberg. Arbetsgruppen som planerar centret har bland annat besökt Vasas nya resecenter för att se hur man där löst problemet med utrymmesbrist.

Här kan du ta del av Karlebys planer.