Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

DN: Snuset hotas av EU-förslag

Från 2012
Uppdaterad 01.07.2015 16:23.
snus
Bild: YLE/Catariina Salo

EU-kommissionen föreslår att man ska skärpa reglerna för Sveriges snusförsäljning, skriver Dagens Nyheter. Sveriges regering har försökt upphäva exportförbudet med motiveringen att det är mindre farligt än cigaretter och innehåller mer smaksättande ämnen än tobak.

Regeringens argument har inte haft någon effekt, tvärtom vill EU-kommissionen skärpa reglerna för smaksättning av snus. Enligt kommissionen gör smaksättningen snuset mer lättillgängligt och lockande för ungdomar. EU vill att snustillverkarna drar ner på tillsatser som mint, vanilj och koffein.

Flertalet snussorter har smaktillsatser och kravet kan därför innebära en kraftig inskränkning, skriver DN. En skärpning av reglerna för snusförsäljning i Sverige väntas få följder också för finländare som vill skaffa sig snus. Största delen av det snus som konsumeras i Finland köps i Sverige eller på Sverigebåtarna.

EU-kommissionen ska också ta ställning till förslag om nya tobaksdirektiv som fastslår att en tobaksprodukt måste innehålla minst 85 procent tobak. Svenskt snus är vattenbaserat och innehåller ungefär 50 procent tobak, skriver Aftonbladet. Det skulle göra att snusproducenterna tvingas höja tobakshalten rejält.

Sverige hade också hoppats på att EU skulle häva exportförbudet för vattenbaserade tobaksprodukter, just för att tobakshalten är så låg. Hittills verkar det inte som om EU är på samma linje. Om förslaget går igenom vore det ett hårt slag mot Sveriges snusindustri.

Diskussion om artikeln