Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finland minst korrumperat i världen

Från 2012
Uppdaterad 05.12.2012 12:10.

Finland har – åtminstone tills vidare – permanentat sin position som världens minst korrumperade land. Enligt organisationen Transparency Internationals årliga jämförelse är Finland på delad första plats tillsammans med Danmark och Nya Zeeland.

Transparency Internationals årliga rapport över hur utbredd korruptionen är i världen brukar vara ganska förutsägbar läsning – åtminstone då det gäller de länder som ligger i topp med minst korruption.

Toppländer har i åratal varit Finland, Danmark, Nya Zeeland, Singapore, Sverige och Island. Variationerna i toppen har varit små.

Men för fem år sedan ramlade Island bort från topplistan på grund av det bäste bror-system som ledde till den förödande isländska finanskraschen och 2008 var det Finlands tur att rasa i protokollet på grund av skandalerna kring valfinansieringen.

De här händelserna fick Transparency International att konstatera att det inte finns någon korruptionsfri zon i världen.

I år har Finland återtagit sin topposition som minst korrumperat i världen och är på delad första plats tillsammans med Danmark och Nya Zeeland. Sverige är fyra och Singapore femma, medan Island inte ännu har återhämtat sig och finns på plats elva.

Enligt Transparency International fortsätter korruption att vara ett massivt problem i världen. Två tredjedelar av världens länder får ett mycket dåligt vitsord i rapporten och de länder som varit i botten länge är det också i år – Afghanistan, Nordkorea och Somalia.

Dåliga resultat noteras också i EU bland de länder som drabbats hårt av finanskrisen, såsom Grekland och Spanien.

Transparency framhåller att de ledande ekonomierna borde visa exempel genom att tillåta full insyn i sina offentliga institutioner och göra det möjligt att ställa tjänstemän till svars för sina handlingar. På det sättet kan man förhindra att korruptionen sprider sig.