Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Räsänen: Finland behöver fler invandrare

Från 2012
Uppdaterad 05.12.2012 20:58.
Bild: YLE

Inrikesminister Päivi Räsänen (KD) anser att Finland behöver mera arbetskraftsinvandring. Hon skulle efter den här regeringsperioden vara beredd att slopa den behovsprövning som nu finns. Behovsprövning innebär att lediga jobb i första hand måste erbjudas arbetslösa finländare, innan man erbjuder dem åt arbetstagare som kommer från ett land utanför EU.

- Så länge vi har Katainens regering har vi behovsprövning, men efter det måste vi tänka igen. Jag personligen tycker att det skulle vara viktigt att slopa behovsprövningen, säger Räsänen.

Den här frågan har ältats länge. Dåvarande migrationsminister Astrid Thors (SFP) försökte driva igenom frågan redan i den förra regeringen, men det blev aldrig ett lagförslag, eftersom både en del av Centern och Socialdemokraterna motsatte sig förändringen. Socialdemokraterna har varit oroade för försämrade arbetsvillkor om man öppnar upp arbetsmarknaden ännu mer än i dag.

Samtidigt har representanter för näringslivet gått hårt ut med att Finland skulle behöva mer arbetskraftsinvandrare för att ha tillräckligt med arbetskraft i framtiden. I går sade överdirektör Juhana Vartiainen vid Statens ekonomiska forskningscentral VATT till MTV3, att Finland borde få mellan tio- och tjugotusen arbetskraftsinvandrare till per år för att ha tillräckligt med arbetskraft.

Räsänen, som tidigare har gjort sig känd för en strikt invandringslinje, förespråkar alltså nu en liberalare linje då det gäller att locka uttryckligen arbetskraft till Finland.

- Det är kallt här och språket är svårt, finskan och svenskan, så det är inte så lockande. Men förstås är det viktigt att vi har språkkurser och att vi hjälper invandrarna att lära sig finskan och svenskan. Det är säkert att vi behöver fler invandrare som arbetar här i Finland och vi måste också skapa möjligheter att komma till Finland och arbeta, säger Räsänen.

Inrikesministeriet förbereder som bäst en invandringsstrategi som ska bli färdig under våren.

Diskussion om artikeln