Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Japan redo att skjuta ner nordkoreansk raket

Från 2012
Uppdaterad 14.06.2013 15:48.
Bildtext Också den japanska marinen är förberedd på den nordkoreanska raketen
Bild: AFP / Lehtikuva

Ett planerat rakettest i Nordkorea riskerar att skjutas upp på grund av snöväder. Som det ser ut nu kommer raketen att avfyras inom två veckor.

Japan är redo att skjuta ner nordkoreanska långdistansraketen om den upplevs som ett hot. Den japanska försvarsministern Satoshi Morimoto har befallt försvaret att förinta den om den kommer in över japanskt område.

Både i Tokyo och i Okinawa har man förberett sig med skjutklara luftvärnsrobotar inför avfyrningen. Den japanska regeringen tror ändå att det är osannolikt att raketen utgör fara för människor.

Nordkorea försäkrar att syftet är fredligt. De uppger att de utvecklar en teknik för bärraketer som ska föra upp satelliter i rymden. USA, Japan och Sydkorea ser däremot uppskjutningen som ett test av missilteknologi. Ett sådant skulle bryta mot FN:s resolutioner.

Sydkorea har också kritiserat Nordkoreas strategi att satsa pengar på missiler i stället för mat till befolkningen. Sydkorea har mellan år 2000 och 2007 försett Nordkorea med mat värd ungefär 550 miljoner euro. Maten var en del av ett lån som Nordkorea inte betalat tillbaka.

(AFP)