Bibimbap - koreansk risrätt med stekta grönsaker och kött
Kenneth Nars bjöd på koreanska läckerheter i Min Morgon 7.12.
Bibimbap - koreansk risrätt med stekta grönsaker och kött
Mängd: 4 personer
Tillagningstid: 30 min, varav förberedelser 15 min
Ingredienser
- 500 gram (g) ris - rundkornigt
- 400 gram (g) nöt yttrefilé
- 100 gram (g) böngroddar - färska
- 300 gram (g) zucchini
- 4 st morot
- 10 st shiitake
- 5 st vårlök
- 4 st ägg
- 1 deciliter (dl) rypsolja
- 3 matsked (msk) sesamfrön - rostade
- 1 deciliter (dl) sojasås - japansk
- 1 matsked (msk) strösocker
- 0.5 klyfta vitlök
- 1 tesked (tsk) ingefära - riven
- 1 matsked (msk) chilipasta - gochujan
Instruktioner
Bibimbap
500 g rundkornigt ris
400 g ytterfilé
100 g färska böngroddar
300 g zucchini
2 gula lökar
4 morötter
10 shiitakesvampar
5 vårlökar
4 ägg
1 dl matolja
3 msk sesamfrön, rostade
Bibimbapsås:
1 dl japansk sojasås
1 msk strösocker
1/2 vitlöksklyfta
1 tsk riven ingefära
1 msk Gochujan-chilipasta
Börja med att blanda alla såsens ingredienser i en liten skål.
Koka riset i saltat vatten. Strimla köttet. Koka böngroddarna 30 sekunder och skölj under kallt vatten. Skala och strimla morötterna och koka dem en minut. Skala löken, strimla den och fräs den i en matsked olja. Strimla zucchinin och svampen och stek dem separat för sig i några matskedar olja i en minut.
Stek köttet i het panna i lite olja i en knapp minut så att köttet hålls rosa inuti.
Lägg upp fyra portioner av Bibimbapen: fyll en liten skål med ris och stjälp den i en stor portionsskål. Lägg upp alla ingredienser på riset i skilda högar, med köttet i mitten. Lägg en rå äggula eller ett stekt ägg på köttet och toppa med finhackad vårlök och sesamfrön.
Servera med bibimbapsåsen.