Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Bibimbap - koreansk risrätt med stekta grönsaker och kött

Från 2012
Uppdaterad 26.09.2013 16:45.
Bibimap - koreansk risrätt med stekta grönsaker och nötkött
Bildtext Bibimap - koreansk risrätt med stekta grönsaker och nötkött
Bild: Cityportal/Kenneth Nars

Kenneth Nars bjöd på koreanska läckerheter i Min Morgon 7.12.

Bibimbap - koreansk risrätt med stekta grönsaker och kött

Mängd: 4 personer

Tillagningstid: 30 min, varav förberedelser 15 min

Ingredienser

  • 500 gram (g) ris - rundkornigt
  • 400 gram (g) nöt yttrefilé
  • 100 gram (g) böngroddar - färska
  • 300 gram (g) zucchini
  • 4 st morot
  • 10 st shiitake
  • 5 st vårlök
  • 4 st ägg
  • 1 deciliter (dl) rypsolja
  • 3 matsked (msk) sesamfrön - rostade
  • 1 deciliter (dl) sojasås - japansk
  • 1 matsked (msk) strösocker
  • 0.5 klyfta vitlök
  • 1 tesked (tsk) ingefära - riven
  • 1 matsked (msk) chilipasta - gochujan

Instruktioner

Bibimbap

500 g rundkornigt ris
400 g ytterfilé
100 g färska böngroddar
300 g zucchini
2 gula lökar
4 morötter
10 shiitakesvampar
5 vårlökar
4 ägg
1 dl matolja
3 msk sesamfrön, rostade

Bibimbapsås:

1 dl japansk sojasås
1 msk strösocker
1/2 vitlöksklyfta
1 tsk riven ingefära
1 msk Gochujan-chilipasta

Börja med att blanda alla såsens ingredienser i en liten skål.

Koka riset i saltat vatten. Strimla köttet. Koka böngroddarna 30 sekunder och skölj under kallt vatten. Skala och strimla morötterna och koka dem en minut. Skala löken, strimla den och fräs den i en matsked olja. Strimla zucchinin och svampen och stek dem separat för sig i några matskedar olja i en minut.

Stek köttet i het panna i lite olja i en knapp minut så att köttet hålls rosa inuti.

Lägg upp fyra portioner av Bibimbapen: fyll en liten skål med ris och stjälp den i en stor portionsskål. Lägg upp alla ingredienser på riset i skilda högar, med köttet i mitten. Lägg en rå äggula eller ett stekt ägg på köttet och toppa med finhackad vårlök och sesamfrön.

Servera med bibimbapsåsen.