Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Vaxa ben med socker och citron

Från 2012
Uppdaterad 24.01.2019 15:48.
en halverad citron
Bildtext CItron och socker är huvudingredienserna i Strömsös hemlagade vax för hårborttagning.
Bild: YLE/Carina Ahlskog

Att ta bort kroppsbehåring med varmt vax är en gammal och effektiv metod.

Vaxning tar visserligen lite tid, men det kan det vara värt eftersom effekten sitter i länge. Och det gör faktiskt inte så ont som man kan tro.

Det här behöver du:
2 dl socker
¼ dl pressad citron
¼ dl rosenbladste (verkar lugnande på huden, går att lämna bort)
1 msk olivolja (håller vaxet mjukt längre)
Ett gammalt lakan till vaxremsor
En smörkniv

Så här gör du:

1. Börja med rosenbladsteet: Låt 2 tsk torkade rosenblad dra i 1 dl kokhett vatten i 15 minuter.
2. Sila bort bladen och blanda rosenteet med socker, pressad citron och olivolja i en kastrull.
3. Koka långsamt på svag värme, inte över 120° i 5 minuter. Håll noga koll på termometern så du inte får ett stenhårt vax.
4. Låt vaxet svalna tills du kan lägga det på huden utan att bränna dig.
5. Klipp under tiden till remsor av ett gammalt lakan eller liknande. Lagom storlek på remsorna är ca 5 x 15 cm. Det är inte så noga.
6. Använd en smörkniv för att breda ut vaxet på huden. Försök breda ut vaxet så tunt som möjligt på en yta av ca 4 x 10 cm. Tänk på att breda ut vaxet medhårs.
7. Lägg på en lakansremsa så att den täcker allt vax, men lämna minst 3 cm längst ner i hårets riktning att hålla i. Gnugga fast remsan ordentligt.
8. Ta ett stadigt tag i änden på remsan med ena handen, och håll med andra handen emot i skinnet nedanför remsan så att huden sträcks ut.
9. Dra bort remsan med ett snabbt ryck mothårs. Tänk på att dra längs med huden. Drar du rakt uppåt får du ett tjusigt blåmärke.
10. Fortsätt med hela området som ska vaxas. Om vaxet börjar bli för stelt är det bara att värma på det lite så blir det mjukt igen.
11. När du är klar: torka av huden med en fuktig handduk för att få bort vaxresterna, eller ta en snabb dusch. Undvik att bada det närmaste dygnet.

Om du får vax över kan du hälla det i en burk och värma det i vattenbad nästa gång du vill vaxa dig. Vaxet håller i 1-3 månader.

Kontrollera att gångjärnen fungerar

Arbetsbockar

Mer om ämnet på Yle Arenan